Kwiaty i owoce głogu – roślinne remedium na serce

Głóg (Crataegus)

W Polsce wystepują rodzime gatunki głogu:

  • głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna)
  • głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata, Crataegus. oxyacatha)
  • głóg odgiętodziałkowy (Crataegus rhipidophylla, Crataegus curvisepala)

Polskie gatunki głogu kwitnąna biało. Ponadto w uprawie znajduje się kilka gatunków amerykańskich, o większych owocach niż nasze krajowe gatunki oraz o kwiatach różowych lub czerwonych.

surowiec:

  • kwiatostany wraz z towarzyszacymi im 2-3 liśćmi z głogów polskich, kwitnących na biało

kwiatostany zawierają:

  • flawonoidy:
    • witeksyna i orietyna (C-glokozydy flawonowe)
    • rutyna, hyperozyd (O-gliozydy kwercetyny)
    • pochodne flawanu (katechina i epikatechina)
    • dimeryczne proantocyjanidyny
  • triterpeny – kwas oleanolowy i ursolowy
  • fenolokwasy: chlorogenowy i kawowy

Skojarzone działanie substancji przede wszystkim kwiatostanów, a na drugim miejscu  owoców głógu , powoduje:

  • działanie przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca (flawonoidy)
  • zwiększające przepływ krwi oraz tlenu docierajcego do mięśnia sercowego
  • działanie uspokajające
  • lekko moczopędne
  • wływ głogu na kurczliwość mięśnia sercowego i na częstotliwość skurczów

Wpływ owoców głogu jest taki sam, ale około dwukrotnie słabszy

Nalewka z głogu jest jednym ze składników aptecznych kropli nasercowych Guttae Cardiacae.

Wskazania do zastosowania kwatów oraz owoców głogu:

  • łatwe męczenie się w skutek uspośledzenia układu sercowo naczynowiego
  • upośledzona wydolność serca, głóg wzmacnia pracę serca
  • w tzw „sercu starczym”
  • umiarkowan bradykardia (lekkie zwolnienie rytmu serca)
  • napadowa tachykardia (przyspieszenie)
  • niedotleniene mięsnia sercowego
  • zaburzenia krążenia obwodowego (miążdżyca, choroba Burgera)
  • nerwica serca
  • w tzw „sercu płucnym”

przeciwwskazania:

  • wiek poniżej 12 lat

działania uboczne:

Głóg może nasilać działanie leków zawierających glikozydy nasercowe lub leki rozszerzające naczynia obniżające ciśnienie krwi.

Zasosowanie klinarne:

  • owoce głogu są jadalne na surowo
  • herbatka z liści
  • kiście jadane na surowo
  • smaczne pączki do sałatek
  • Indianie jedli głóg na surowo lub w postać suszonych placuszków

Pełnokwiatowe odmiany ogrodowe to – głóg pośredni (Crataegus x media) to mieszaniec krajowych gatunków: głogu jednoszyjkowego (Crataegus monogyna) i głogu dwuszyjkowego (Crataegus laevigata).

 

źródła:

 

Written By
More from Ola

Wyspa Sobieszewska – Kraina Morza, Lasu i Piasków

22.09.2019 Może Cię jeszcze zainteresować: Ujście Wisły do Bałtyku – film Biegus...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *