Kwiaty i owoce głogu – roślinne remedium na serce

Głóg (Crataegus)

W Polsce wystepują rodzime gatunki głogu:

  • głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna)
  • głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata, Crataegus. oxyacatha)
  • głóg odgiętodziałkowy (Crataegus rhipidophylla, Crataegus curvisepala)

Polskie gatunki głogu kwitnąna biało. Ponadto w uprawie znajduje się kilka gatunków amerykańskich, o większych owocach niż nasze krajowe gatunki oraz o kwiatach różowych lub czerwonych.

surowiec:

  • kwiatostany wraz z towarzyszacymi im 2-3 liśćmi z głogów polskich, kwitnących na biało

kwiatostany zawierają:

  • flawonoidy:
    • witeksyna i orietyna (C-glokozydy flawonowe)
    • rutyna, hyperozyd (O-gliozydy kwercetyny)
    • pochodne flawanu (katechina i epikatechina)
    • dimeryczne proantocyjanidyny
  • triterpeny – kwas oleanolowy i ursolowy
  • fenolokwasy: chlorogenowy i kawowy

Skojarzone działanie substancji przede wszystkim kwiatostanów, a na drugim miejscu  owoców głógu , powoduje:

  • działanie przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca (flawonoidy)
  • zwiększające przepływ krwi oraz tlenu docierajcego do mięśnia sercowego
  • działanie uspokajające
  • lekko moczopędne
  • wływ głogu na kurczliwość mięśnia sercowego i na częstotliwość skurczów

Wpływ owoców głogu jest taki sam, ale około dwukrotnie słabszy

Nalewka z głogu jest jednym ze składników aptecznych kropli nasercowych Guttae Cardiacae.

Wskazania do zastosowania kwatów oraz owoców głogu:

  • łatwe męczenie się w skutek uspośledzenia układu sercowo naczynowiego
  • upośledzona wydolność serca, głóg wzmacnia pracę serca
  • w tzw “sercu starczym”
  • umiarkowan bradykardia (lekkie zwolnienie rytmu serca)
  • napadowa tachykardia (przyspieszenie)
  • niedotleniene mięsnia sercowego
  • zaburzenia krążenia obwodowego (miążdżyca, choroba Burgera)
  • nerwica serca
  • w tzw “sercu płucnym”

przeciwwskazania:

  • wiek poniżej 12 lat

działania uboczne:

Głóg może nasilać działanie leków zawierających glikozydy nasercowe lub leki rozszerzające naczynia obniżające ciśnienie krwi.

Zasosowanie klinarne:

  • owoce głogu są jadalne na surowo
  • herbatka z liści
  • kiście jadane na surowo
  • smaczne pączki do sałatek
  • Indianie jedli głóg na surowo lub w postać suszonych placuszków

Pełnokwiatowe odmiany ogrodowe to – głóg pośredni (Crataegus x media) to mieszaniec krajowych gatunków: głogu jednoszyjkowego (Crataegus monogyna) i głogu dwuszyjkowego (Crataegus laevigata).

 

źródła:

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Mastyks – pachnąca żywica pistacji kleistej

Żywica mastyksowa (Mastix, Resina Mastix, łzy Chios) wydzielina wyciekająca po zranieniu kory...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *