Łabądź czarnodzioby na wiosennych przelotach. Jak rozróżnić 3 gatunki łabędzi?

Łabędź czarnodzioby (Cygnus columbianus)

 

Jest to najrzadziej spotykany w Polsce gatunek łabędzia, istny rarytas. Gniazduje w tundrze, zimę spędza w północno -zachodniej Europie. U nas spotykany tylko na przelotach.  Jest naszym najmniejszym łabędziem. Jak odróżnić go od podobnego łabędzia krzykliwego?

Łabądź czarnodzioby:

  • ma na dziobie ciut więcej czerni niż żółci (na dole daję do porównania zdjęcia pozostałych gatunków)
  • żółta plama jest zaokrąglona lub kwadratowa, żółć nie sięga do nozdrzy
  • głos ma podobny do łabędzia krzykliwego
  • jest od niego mniejszy i bardziej krępy
  • ma krótszą szyję

Dla porównania poniżej zdjęcia łabędzia krzykliwego:

Poniżej prezentuję Wam naszego najbardziej pospolitego – pięknego łabędzia niemego:

  • zazwyczaj nie wydaje dźwięków, lecz jego lot jest głośny, szumiący, charakterystyczny,
  • potrafi syczeć jak wąż, aby przestraszyć przeciwnika
  • w charakterystycznej postawie grożącej unosi skrzydła i opuszcza głowę
  • jest największym łabędziem
  • posiada dziób pomarańczowoczerwony  z dużą czarną naroślą na czole

 

 

23.04.2016

 

Written By
More from Ola

Co rośnie w Rezervația de Bujori de Stepă w Rumunii

Za górami,  za lasami rosną dziko peonie. I irysy też! Dziwy te...
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *