Marakuja – męczennica jadalna

Marakuja (różne rodzaje)

Jadalne owoce marakui należą m.in do 2 gatunków:

  • Męczenica jadalna (Passiflora edulis) – marakuja
  • Passiflora tripartita

Męczennica jadalnamarakuja (Passiflora edulis )

W Azji uprawiane są  dwa kultywary:

  • odmiana indonezyjska P. edulis forma edulis występująca w dwóch formach:
    • markisa – owoce o skórce fioletowej – mniejsza niż cytryna i jest mniej kwaśna niż żółta marakuja i ma bogatszy aromat oraz smak.
    • konyal – owoce o skórce żółtopoamarańczowej
  • Passiflora edulis forma flavicarpa o owocach żółtych – żółta lub złota marakuja, może dorastać do wielkości grejpfruta , ma gładką, błyszczącą, lekką skórkę

Męczennica jadalnamarakuja (Passiflora edulis ) spokrewniona jest z granadillą – męczennicą języczkowatą – kuzynką marakui.

Marakuja nalezy do rodziny męczennicowatych (Passifloraceae).

Written By
More from Ola

Nieśplik japoński – owoce z targu na Teneryfie

Turystyka smakowa Zawsze jak jestem w nowym miejscu, lubię poznawać tutejsze smaki,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *