Jadalne owoce marakui należą m.in do 2 gatunków:
- Męczenica jadalna (Passiflora edulis) – marakuja
- Passiflora tripartita
Męczennica jadalna, marakuja (Passiflora edulis )
W Azji uprawiane są dwa kultywary:
- odmiana indonezyjska P. edulis forma edulis występująca w dwóch formach:
- markisa – owoce o skórce fioletowej – mniejsza niż cytryna i jest mniej kwaśna niż żółta marakuja i ma bogatszy aromat oraz smak.
- konyal – owoce o skórce żółtopoamarańczowej
- markisa – owoce o skórce fioletowej – mniejsza niż cytryna i jest mniej kwaśna niż żółta marakuja i ma bogatszy aromat oraz smak.
- Passiflora edulis forma flavicarpa o owocach żółtych – żółta lub złota marakuja, może dorastać do wielkości grejpfruta , ma gładką, błyszczącą, lekką skórkę
Męczennica jadalna, marakuja (Passiflora edulis ) spokrewniona jest z granadillą – męczennicą języczkowatą – kuzynką marakui.
Marakuja nalezy do rodziny męczennicowatych (Passifloraceae).