Marakuja – męczennica jadalna

Marakuja (różne rodzaje)

Jadalne owoce marakui należą m.in do 2 gatunków:

  • Męczenica jadalna (Passiflora edulis) – marakuja
  • Passiflora tripartita

Męczennica jadalnamarakuja (Passiflora edulis )

W Azji uprawiane są  dwa kultywary:

  • odmiana indonezyjska P. edulis forma edulis występująca w dwóch formach:
    • markisa – owoce o skórce fioletowej – mniejsza niż cytryna i jest mniej kwaśna niż żółta marakuja i ma bogatszy aromat oraz smak.
    • konyal – owoce o skórce żółtopoamarańczowej
  • Passiflora edulis forma flavicarpa o owocach żółtych – żółta lub złota marakuja, może dorastać do wielkości grejpfruta , ma gładką, błyszczącą, lekką skórkę

Męczennica jadalnamarakuja (Passiflora edulis ) spokrewniona jest z granadillą – męczennicą języczkowatą – kuzynką marakui.

Marakuja nalezy do rodziny męczennicowatych (Passifloraceae).

Written By
More from Ola

Tajemnice miodu lipowego – miód lipowy … spadziowy, miód lipowy nektarowy i miód „lipowy” selernicowy

Kiedyś myślałam, że określenie „miód lipowy” jest jednoznaczne. Aż do momentu, gdy...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *