Melonowiec właściwy, papaja (Carica papaya) jest to ogromnych rozmiarów wieloletnia bylina (podobnie jak banan), osiągająca wysokość do 10m. Pochodzi przypuszczalnie z Meksyku, Ameryki Środkowej, Antyli lub Brazylii. Podobna do drzewa łodyga jest pusta i dość miękka w środku. Należy do rodziny melonowcowatych (Caricaceae). Owocuje bardzo wcześnie, bo już w pierwszym roku uprawy. Owocem jest jajowata jagoda bogata w witaminę C i beta karoten, przypominająca w smaku melony. Owoce melonowca są spożywane w stanie świeżym oraz jako podstawa sosów, dżemów i kompotów. Miąższ owoców usuwa mdłości, a nasiona mają działanie przeciwpasożytnicze, Liście i owoce są bogate w sok zawierający enzym papainę, rozkładający białko.
Papaina:
- pobudza proces trawienia
- usuwa z jelit zalegające substancje odpadowe
- likwiduje stany zapalne
- pobudza metabolizm
- zwiększa płynność krwi
- hamuje powstawanie patologicznych kompleksów immunologicznych
- liście stosowane są na stłuczone miejsca i ropiejące rany
Enzym posiada zastosowanie w browarnictwie, w przemyśle garbarskim, kosmetycznym i farmaceutycznym. W Meksyku ludność miejscowa używała zamiast mydła do prania bielizny.
Zastosowanie kosmetyczne papaji
- dzięki zawartości papainy rozmiękcza i usuwa obumarłe warstwy naskórka, nie ruszając zdrowej skóry
- ekstrakt z papaji nawilża włosy i chroni je przed wysuszeniem
- działa ujędrniająco, rozjaśniająco, oczyszczająco i antyoksydayjnie.
źródła:
- materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
- Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne