Melonowiec właściwy, papaja

Papaja

Melonowiec właściwy, papaja (Carica papaya) jest to ogromnych rozmiarów wieloletnia bylina (podobnie jak banan), osiągająca wysokość do 10m. Pochodzi przypuszczalnie z Meksyku, Ameryki Środkowej, Antyli lub Brazylii. Podobna do drzewa łodyga jest pusta i dość miękka w środku. Owocuje bardzo wcześnie, bo już w pierwszym roku uprawy. Owocem jest jajowata jagoda bogata w witaminę C i beta karoten, przypominająca w smaku melony. Owoce melonowca są spożywane w stanie świeżym oraz jako podstawa sosów, dżemów i kompotów. Miąższ owoców usuwa mdłości, a nasiona mają działanie przeciwpasożytnicze, Liście i owoce są bogate w sok zawierający enzym papainę, rozkładający białko.

Papaina:

  • pobudza proces trawienia
  • usuwa z jelit zalegające substancje odpadowe
  • likwiduje stany zapalne
  • pobudza metabolizm
  • zwiększa płynność krwi
  • hamuje powstawanie patologicznych kompleksów immunologicznych
  • liście stosowane są na stłuczone miejsca i ropiejące rany

Enzym posiada zastosowanie w browarnictwie, w przemyśle garbarskim, kosmetycznym i farmaceutycznym. W Meksyku ludność miejscowa używała zamiast mydła do prania bielizny.

Zastosowanie kosmetyczne papaji

  • dzięki zawartości papainy rozmiękcza i usuwa obumarłe warstwy naskórka, nie ruszając zdrowej skóry
  • ekstrakt z papaji nawilża włosy i chroni je przed wysuszeniem
  • działa ujędrniająco, rozjaśniająco, oczyszczająco i antyoksydayjnie.

źródła:

  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *