Zapewnie znacie ogniste “lampiony” z ogródków oraz suszonych bukietów? Do niedawna nie miałam pojęcia, że ta roślina posiada jeszcze inne walory, niż ozdobne. Otóż wewnątrz osłonki “lampionu”, czyli zrośniętych działkach kielicha, kryje się bardzo zdrowy, jadalny owoc!
Jadalne są zarówno gatunki ogrodowe – miechunka rozdęta (Physalis alkekengi),
jak i te sprowadzane – np miechunka pomidorowa (tomatillo, miechunka lepka, miechunka skórzasta Physalis philadelphica)
czy miechunka peruwiańska (Physalis peruviana, goldenberry). Owoc posiada smak słodko-kwaśny pomidorowo-pomarańczowy z lekkim truskawkowym aromatem. Można je spożywać na surowo, jako dodatek do różnych dań, a także w postaci przetworów np marmolad. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana w wielu miejscach np Australii.
Należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae) i jest spokrewniona np z Tamarillo – pomidorem drzewiastym.
Roślina zawiera wiele cennych składników:
- karoten,
- kwas cytrynowy,
- kwas askorbinowy (wit C),
- zeaksantyna (też należy do karoteonidów),
- flawonoidy (luteolina),
- antocyjany,
- garbniki
Posiada działanie
- odtruwające (zwiększa wydalanie toksycznych metabolitów z moczem i zwiększa wydalanie moczu)
- przeciwzapalne
- zmniejszające obrzęki
- regulujące przemianę materii
Warto więc włączyć ten owoc do swojego menu, a nie tylko do bukietu.
Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi)



Może Cię również zainteresować:
- Zapach lata zatrzymany w słoikach
- Arboretum w Rogowie – Jesień
- Na pajęczych nitkach odlatuje lato
- Kolory Listopada
- Szybki kisiel jeżynowy.
- Kisiel z żurawiny
- Galaretka z owoców czarnego bzu.
- Misktura Żurawinowa Oczyszczająca Wątrobę Od Znajomej Naturoterapeutki.
- Borówka brusznica – wiecznie zielona krzewinka o wielu zastosowaniach
- Golteria – pachnąca jagoda
- Jesienne wino z owoców dzikiej dzikiej róży
- Czerwone korale, czerwone niczym wino – czyli wino z polnej jarzębiny
- Jarzębinówka- nalewka o kolorze bursztynu
- Nalewka z czeremchy.
- Nalewka z aronii.
źródło:
dr. Henryk Różański – Miechunka – czy znana w Polsce jako smaczna i lecznicza?
Zawsze je wyjadam w hotelu na śniadaniu, gdzie są ukladane jako ozdoba pater z daniami.??
Mam w ogrodzie cała grządkę , same się rozrosły i samakuja wspaniale!
Dla mnie nie, ale mężowi I jednemu dziecku też przypominają truskawki.
Czy należy w zażywaniu nalewki robić przerwy jak przy ziołach. Nie mam wiedzy na ten temat, może ktoś mi odpowie?