Miechunka – jadalne „lampiony”


Zapewnie znacie ogniste „lampiony” z ogródków oraz suszonych bukietów? Do niedawna nie mialam pojęcia, że ta roślina posiada jeszcze inne walory, niż ozdobne. Otóż wewnątrz osłonki „lampionu” kryje się bardzo zdrowy, jadalny owoc! Jadalne są zarówno gatunki ogrodowe – miechunka rozdęta (Physalis alkekengi), jak i te sprowadzane – np miechunka pomidorowa (tomatillo, miechunka lepka, miechunka skórzasta Physalis philadelphica) czy miechunka peruwiańska (Physalis peruviana , goldenberry). Owoc posiada smak słodko-kwaśny pomidorowo-pomarańczowy z lekkim truskawkowym aromatem. Można je spożywać na surowo, jako dodatek do óznych dań, a także w postaci przetworów np marmolad.

Roślina zawiera wiele cennych składników:

  • karoten,
  • kwas cytrynowy,
  • kwas askorbinowy (wit C),
  • zeaksantyna (też należy do karoteonidów),
  • flawonoidy (luteolina),
  • antocyjany,
  • garbniki

Posiada działanie

  • odtruwające (zwiększa wydalanie toksycznych metabolitów z moczem i zwiększa wydalanie moczu)
  • przeciwzapalne
  • zmniejszające obrzęki
  • regulujące przemianę materii

Warto więc włączyć ten owoc do swojego menu, a nie tylko do bukietu.

Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi)

Miechunka pomidorowa, tomatillo, miechunka lepka, miechunka skórzasta (Physalis philadelphica) zdjęcie zrobione w Ogrodzie Bot Łódzkim
Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana , goldenberry)
Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana , goldenberry, rodzynek brazylijski, Incan goldenberry, jagoda inkaska, wiśnia peruwiańska)

Może Cię również zainteresować:

źródło:

dr. Henryk Różański – Miechunka – czy znana w Polsce jako smaczna i lecznicza?

Written By
More from Ola

Zdrowa, łatwa i przepyszna czekolada

Zdrowa, łatwa i przepyszna czekolada Co będzie potrzebne: 1 łyżka oleju kokosowego...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *