Większość osób dobrze kojarzy żurawinę z właściwościami odkażacymi drogi moczowe. Mało kto jednak słyszał, że żurawina działa także ochronnie na miąższ wątroby. Za to działanie odpowiadają najprawdopodobniej zawarte w niej proantocyjanidyny oligomeryczne (OPC).
Skład mikstury
- 500 g żurawiny
- 300 g czosnku
- 2 cytryny ze skórką (jeżeli wykorzystujemy skórką cytryny powinny być eko)
- 400 g miodu
Wykonanie:
- Mielimy żurawinę
- Czosnek przeciskamy przez praskę,
- Mieszamy wszystko
Przechowujemy w lodówce i stosujemy po 1 łyżce stołowej rano i wieczorem, aż do zjedzenia całej mieszanki:)
Co jeszcze można zrobić z żurawiny? Pisałam o tym w poscie o Nalewce z żurawiny na Miodzie i Soku z Brorzy odkażająca drogi moczowe oraz Kiślu z żurawiny.
Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii. Nie udzielam porad zdrowotnych.
1 Comment