Miód spadziowy z dębowych Gór Strandża (манов мед)


Podczas podróży po Bułgarii warto skosztować tego, co ta kraina daje najcenniejszego. Jednym z miejscowych skarbów jest miód spadziowy (манов мед), a szczególnie „miód spadziowy Strandża” pozyskiwany w lasach dębowych gór Strandża (Странджа), gdzie działa ok 120 pszczelarzy. Ten niski  łańcuch górski w południowo-wschodniej Bułgarii jest objęty Parkiem Przyrody. Produkcji miodu spadziowego sprzyja wilgoć, umiarkowane wiosenne mgły, ciepła pogoda, niskie góry i dęby.  Lasy dębowe i bukowe przeważają w Strandży, gdzie największy udział mają lasy dębowe, w skłąd któych wchodzi dąb bezszypułkowy  (Quercus petraea, 47 8%), a następnie dąb węgierski (Quercus frainetto 41,8%), które zapewniają pokarm producentom spadzi. Miejscowi twierdzą, że miód ten powstaje z ” dębu, który rośnie tylko tutaj”. Po długich poszukiwaniach odnalazłam, że rzeczywiście rośnie tu także słynny dąb Strandża (Quercus hartwissiana, странджански дъб). Jest on reliktem polodowcowym i uważany jest za przodka dębu szypułkowego i bezszypułkowego. Pozostałe gatunki dębów, które można tu jeszcze spotkać to: dąb wschodni (Quercus polycarpa), dąb omszony (Quercus pubescens) , dąb burgundzki (Quercus cerris). Rośnie tu także buk wschodni (Fagus orientalis), grab wschodni (Carpimus orientalis) oraz krzewy: czystek kreteński (Cistus creticus) i wawrzynek pontyjski (Daphne pontica).

Spadź jest to wydzielina z liści np dębu, pita i przetwarzana przez enzymy mszyc.

Miód spadziowy Strandża posiada kolor ciemnobrązowy, który po krystalizacji zmienia się na jasnobrązowy, smak lekko kwaśny i gorzki, zapach pieczonych jabłek lub karmelu.

Miód spadziowy w odróżnieniu od miodu nektarowego zawiera więcej:

  • pierwiastków śladowych – 1,52%wagi (potasu, magnezu, litu, manganu),
  • przeciwutleniaczy (biofenole),
  • oraz enzymów.
    Posiada bardzo niską zawartość pyłku, w przeciwieństwie do miodu nektarowego, dlatego jest  odpowiedni dla osób z wrażliwością na pyłki.

W składzie posiada ponadto:

  • węglowodany,
  • aminokwasy (argininę, cysteinę, glicynę, histydynę, lizynę, metioninę),
  • witaminy B1, B2, PP, B12 (około 16 razy więcej niż w jabłkach i morelach), B6, kwas foliowy, biotyna
  • kwasy organiczne: jabłkowy, winowy, cytrynowy, szczawiowy.

Działanie miodu:

  • przeciwzapalne i moczopędne – w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nerkach i pęcherza
  • przeciwbakteryjne
  • kojącę na układ nerwowy, wskazany przy przewlekłym stresie
  • stosowany przy anemii
  • obniża ciśnienie krwi,
  • stymuluje krążenie krwi w naczyniach wieńcowych i wywiera działanie wzmacniające na mięsień sercowy.
  • działanie gojące przy zapaleniach żołądka
  • stosowany zewnętrznie działa gojąco  przy problemach skórnych, takich jak egzema, rany, oparzenia.

 

 

 

Pierwsze światowe sympozjum na temat miodu spadziowego odbyło się w mieście Carewo w 2008 roku. Wzięło w nim udział 85 naukowców z 26 krajów z 4 kontynentów.

Od 2004 roku , w pierwszych 10 dniach sierpnia każdego roku w Carewie odbywa się „Festiwal Miodu, Pszczół i Pyłku kwiatowgo.

Written By
More from Ola

Motyle spotkane w Bułgarii

Bułgaria w maju zapewnia istne motylowe szaleństwo! Największe wrażenie zrobił na nas...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *