Miód spadziowy z dębowych Gór Strandża (манов мед)


Podczas podróży po Bułgarii warto skosztować tego, co ta kraina daje najcenniejszego. Jednym z miejscowych skarbów jest miód spadziowy (манов мед), a szczególnie „miód spadziowy Strandża” pozyskiwany w lasach dębowych gór Strandża (Странджа), gdzie działa ok 120 pszczelarzy. Ten niski  łańcuch górski w południowo-wschodniej Bułgarii jest objęty Parkiem Przyrody. Produkcji miodu spadziowego sprzyja wilgoć, umiarkowane wiosenne mgły, ciepła pogoda, niskie góry i dęby.  Lasy dębowe i bukowe przeważają w Strandży, gdzie największy udział mają lasy dębowe, w skłąd któych wchodzi dąb bezszypułkowy  (Quercus petraea, 47 8%), a następnie dąb węgierski (Quercus frainetto 41,8%), które zapewniają pokarm producentom spadzi. Miejscowi twierdzą, że miód ten powstaje z ” dębu, który rośnie tylko tutaj”. Po długich poszukiwaniach odnalazłam, że rzeczywiście rośnie tu także słynny dąb Strandża (Quercus hartwissiana, странджански дъб). Jest on reliktem polodowcowym i uważany jest za przodka dębu szypułkowego i bezszypułkowego. Pozostałe gatunki dębów, które można tu jeszcze spotkać to: dąb wschodni (Quercus polycarpa), dąb omszony (Quercus pubescens) , dąb burgundzki (Quercus cerris). Rośnie tu także buk wschodni (Fagus orientalis), grab wschodni (Carpimus orientalis) oraz krzewy: czystek kreteński (Cistus creticus) i wawrzynek pontyjski (Daphne pontica).

Spadź jest to wydzielina z liści np dębu, pita i przetwarzana przez enzymy mszyc.

Miód spadziowy Strandża posiada kolor ciemnobrązowy, który po krystalizacji zmienia się na jasnobrązowy, smak lekko kwaśny i gorzki, zapach pieczonych jabłek lub karmelu.

Miód spadziowy w odróżnieniu od miodu nektarowego zawiera więcej:

  • pierwiastków śladowych – 1,52%wagi (potasu, magnezu, litu, manganu),
  • przeciwutleniaczy (biofenole),
  • oraz enzymów.
    Posiada bardzo niską zawartość pyłku, w przeciwieństwie do miodu nektarowego, dlatego jest  odpowiedni dla osób z wrażliwością na pyłki.

W składzie posiada ponadto:

  • węglowodany,
  • aminokwasy (argininę, cysteinę, glicynę, histydynę, lizynę, metioninę),
  • witaminy B1, B2, PP, B12 (około 16 razy więcej niż w jabłkach i morelach), B6, kwas foliowy, biotyna
  • kwasy organiczne: jabłkowy, winowy, cytrynowy, szczawiowy.

Działanie miodu:

  • przeciwzapalne i moczopędne – w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nerkach i pęcherza
  • przeciwbakteryjne
  • kojącę na układ nerwowy, wskazany przy przewlekłym stresie
  • stosowany przy anemii
  • obniża ciśnienie krwi,
  • stymuluje krążenie krwi w naczyniach wieńcowych i wywiera działanie wzmacniające na mięsień sercowy.
  • działanie gojące przy zapaleniach żołądka
  • stosowany zewnętrznie działa gojąco  przy problemach skórnych, takich jak egzema, rany, oparzenia.

 

 

 

Pierwsze światowe sympozjum na temat miodu spadziowego odbyło się w mieście Carewo w 2008 roku. Wzięło w nim udział 85 naukowców z 26 Lkrajów z 4 kontynentów.

Od 2004 roku , w pierwszych 10 dniach sierpnia każdego roku w Carewie odbywa się „Festiwal Miodu, Pszczół i Pyłku kwiatowgo.

Może Cię również zainteresować:

 

Written By
More from Ola

Od Smereka do Chatki Puchatka czyli Połonina Wetlińska po raz drugi

Rok później, zawitaliśmy ponownie na Połoninę Wetlińską, tym razem przebyliśmy ją w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *