Będąc w Chorwacji zadziwiło nas to, że wiele chorwackich słów jest podobnych do polskich.
Wiadząc panią sprzedająca miody, chciałam zapytać czy można powąchać. Na to pani – otworzyła słoik i podała mi!
Jaki miody chorwackie próbowaliśmy:
- miód szałwiowy (kadulia)
- miód lawendowy (med od lavande) – o bardzo intensywnym zapachu, jak perfum. (przynajmniej ten , który miałam okazję powąchać). Dla mnie za mocny, w odróżnieniu od bułgarskiego miodu lawendowego.
Z chorwackich miodów najbardziej sławne są miód szałwiowy z archipelagu Kornati i miód rozmarynowy z wyspy Šolta.
Jakie jeszcze miody są produkowane w Chorwacji:
- miód kasztanowy (kestenov med),
- miód mandarynkowy (med od mandarine) – w okolicach doliny Neretvy i miasteczka Opuzen
Do ciekawych wyrobów miodowych z Chorwacji należy także:
- gvirc – miód fermentowany z winogronami albo bez nich
- lokalne wino miodowe musujące z wyspy Pag
- ocet miodowy – stosowany jako dreesing do sałatek.
W Chorwacji we wrześniu co roku organizowane są Dni Miodu i Kapusty w Ogulinie, gdzie można znależć bogaty wybór lokalnych miodów.