Mirra
- wonna gumożywica z krzewu o nazwie balsamowiec mirra (Commiphora molmol, Balsdamodendron myrrha, Lommiphora abysinica) oraz pokrewnego gatunku balsamowiec Schimpera (Commiphora schimperi) i z rodziny osoczynowatych (Burseraceae)
- mirra zawiera 2-10% olejku eterycznego
Balsamowiec mirra
- pochodzi z Etiopii
- po nacięciu kory wycieka sok zawierający terpeny, żywice i gumy, który po zagęszczeniu tworzy mirrę
skład żywicy mirrowej:
- triterpeny
- kwasy triterpenowe
- fenole
zastosowanie mirry:
- leczenie stanów zapalnych skóry i dziąseł
- dawniej stosowana jako pachnidło, kadzidło i do balsamowania zwłok
- obecnie stosowna w przemyśle perfumeryjnym i i do produkcji past do zębów (Parodontax) oraz płynów do płukania jamy ustnej
- posiada działanie ściągające i antyseptyczne
źródła:
- Henryk Różański & o. Marcelin Pietryja – Żywice i balsamy w dawnej medycynie
- Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne