Nalewka z czeremchy


Już sama nazwa czeremcha bardzo mi się podoba.  Jest to mój ulubiony krzew. Zarówno czeremcha pospolita, jak i amerykańska posiadają cudny zapach i wiele zastosowań. Z liści można zrobić aromatyczną herbatkę fermentowaną w sposób opisany TUTAJ. Można zaparzyć też napar z gałęzi o zapachu migdałowym i kolorze czerwonej herbaty opisany TUTAJ.  Szczęśliwi posiadacze aparatu do destylacji mają szansę wytworzyć esencję z gałęzi o niezwykłym migdałowym zapachu, którą można dodać np do domowych kosmetyków. Z owoców przygotowujemy marmoladę oraz czeremchówkę – o zapachu amaretto.

Przepis na nalewkę z jednej strony jest bardzo prosty.

Wystarczy zebrać owoce, przebrać, wymyć, osuszyć i zalać alkoholem. Większość przepisów proponuje użyć alkoholu o stężeniu 60- 70 %, mi jednak bardziej smakuje słabsza wersja to znaczy z użyciem zwykłej wódki (40%).

Jest jedna trudność związana z wyrobem nalewki z czeremchy – ponieważ pestki tego owocu posiadają glikozydy cyjanogenne o gorzkim smaku, jeżeli nie lubimy nadmiaru goryczy to już po tygodniu od nastawienia nalewki powinniśmy sprawdzać smak, czy nie „przechodzi” za bardzo goryczą. Może się okazać, że po około 7-10 dniach należy już odsączyć owoce z pestkami. Przesącz oczywiście można posłodzić, według upodobań, dla mnie jednak nie było to konieczne. I tak nalewka jest pyszna!

 

Czeremchówka

2017.10.16

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Jelonek rogacz w Rezervația de Bujori de Stepă

Jelonek rogacz – kolejny okaz natury, który zrobił na nas wrażenie. W...
Read More

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *