Nalewka z czeremchy


Już sama nazwa czeremcha bardzo mi się podoba.  Jest to mój ulubiony krzew. Zarówno czeremcha pospolita, jak i amerykańska posiadają cudny zapach, zawierają antocyjany i posiadają wiele zastosowań. Z liści można zrobić aromatyczną herbatkę fermentowaną w sposób opisany w poście o herbatach. Można także zrobić wywar z gałęzi o zapachu migdałowym i kolorze czerwonej herbaty opisany we wpisie o herbacie z gałązek.  Szczęśliwi posiadacze aparatu do destylacji mają szansę wytworzyć esencję z gałęzi o niezwykłym migdałowym zapachu, którą można dodać np do domowych kosmetyków. Z owoców przygotowujemy marmoladę oraz czeremchówkę – o zapachu amaretto.

Przepis na nalewkę jest bardzo prosty.

Wystarczy zebrać owoce, przebrać, wymyć, osuszyć i zalać alkoholem. Większość przepisów proponuje użyć alkoholu o stężeniu 60- 70 %, mi jednak bardziej smakuje słabsza wersja to znaczy z użyciem zwykłej wódki (40%).

Jest jedna trudność związana z wyrobem nalewki z czeremchy – ponieważ pestki tego owocu posiadają glikozydy cyjanogenne o gorzkim smaku, jeżeli nie lubimy nadmiaru goryczy to już po tygodniu od nastawienia nalewki powinniśmy sprawdzać smak, czy nie „przechodzi” za bardzo goryczą. Może się okazać, że po około 7-10 dniach należy już odsączyć owoce z pestkami. Przesącz oczywiście można posłodzić według upodobań, dla mnie jednak nie było to konieczne. I tak nalewka jest pyszna!

Co jeszcze można zrobić z czeremchy

Może Cię również zainteresować:

 

 

Czeremchówka

2017.10.16

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Miody, wyroby różane, szafran i gojnik – czyli co można kupić w sklepie zielarskim w Bułgarii

Bułgarska medycyna tradycyjna stosowała 772 gatunki ziół, teraz „tylko” 300. Będąc w...
Read More

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *