Nalewka z czeremchy

Czeremcha owocuje w sierpniu i wrześniu, trzeba sie spieszyć, żeby zdążyć, zanim opadną owoce. Możemy z nich przygotować marmoladę oraz czeremchówkę – o zapachu amaretto.

Przepis na nalewkę jest bardzo prosty.

Wystarczy zebrać owoce, przebrać, wymyć, osuszyć i zalać alkoholem. Większość przepisów proponuje użyć alkoholu o stężeniu 60- 70 %, mi jednak bardziej smakuje słabsza wersja to znaczy z użyciem zwykłej wódki (40%).

Jest jedna trudność związana z wyrobem nalewki z czeremchy – ponieważ pestki tego owocu posiadają glikozydy cyjanogenne o gorzkim smaku, jeżeli nie lubimy nadmiaru goryczy to już po tygodniu od nastawienia nalewki powinniśmy sprawdzać smak, czy nie “przechodzi” za bardzo goryczą. Może się okazać, że po około 7-10 dniach należy już odsączyć owoce z pestkami. Przesącz oczywiście można posłodzić według upodobań, dla mnie jednak nie było to konieczne. I tak nalewka jest pyszna!

Co jeszcze można zrobić z czeremchy

Może Cię również zainteresować:

 

Czeremchówka

2017.10.16

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Biorezonans – fakty i badania

MRT – fale milimetrowe, charakterystyczne są dla białek, ( EHF – Extremely high frequency)...
Read More

7 komentarzy

Skomentuj Nieidealnaanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *