Dzięki dr Kopczyńskiemu poznałam nowe smaki , jadłam grzyby, których sama nie odważyłabym się spróbować. Dziś przedstawiam Wam jako ciekawostkę mało znane grzyby jadalne – łuskowca jeleniego i bruzdniczka największego. Sami ich nie zbierajcie, gdyż łatwo je pomylić z innymi gatunkami, a ja nie biorę odpowiedzialności za Wasze grzybobranie i zdrowie.
Łuskowiec jeleni – dobry grzyb jadalny
- rośnie na pniach lub powalonych gałęziach
- w ilości 1,2 lub 3 sztuki, nigdy więcej
- posiada jasne blaszki, lekko różowate, trzon łuskowaty

Bruzdniczek najwiekszy (Sadówka podsadka) jadalny
cecha: grzybki białe o zapachu surowego ciasta mącznego
samemu nie zbierać!!! bo można pomylić z bardzo podobnym lejkówką podbieloną – grzybem bardzo trującym, który posiada więcej muskaryny niż muchomor czerwony.
Wpis ma charakter informacyjny – nie biorę odpowiedzialności za Wasze zbieranie i spożywanie grzybów.
Może Cię również zainteresować:
- Jadalne Muchomory
- Jak odróżnić trującego muchomora sromotnikowego od kani.
- Kanie w Panierce Bezglutenowej.
- Jak odróżnić Czubajkę Czerwieniejącą od Kani.
- Jadalne I Niejadalne Purchawki
- Siedzuń Sosnowy, Szmaciak Gałęzisty, Kozia Broda – Smaczny Grzyb Jadalny
- Sromotnik Bezwstydny – Smaczny Grzyb Jadalny
- Piaskowiec Modrzak – Ciekawy Grzyb Jadalny, Który Sinieje Na Niebiesko
- Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach
- Immunomodulujące I Przeciwnowotworowe Właściwości Oraz Zastosowanie W Lecznictwie Niecelulozowych Β- D- Glukanów Pozyskiwanych Z Grzybów. – Praca Poglądowa
- Kanie w Panierce Bezglutenowej