Nietypowe grzyby jadalne – łuskowiec jeleni i grzyb o zapachu surowego ciasta mącznego – bruzdniczek największy

Łuskowiec jeleni

Dzięki dr Kopczyńskiemu poznałam nowe smaki , jadłam grzyby, których sama nie odważyłabym się spróbować. Dziś przedstawiam Wam jako ciekawostkę mało znane grzyby jadalne – łuskowca jeleniego i bruzdniczka największego. Sami ich nie zbierajcie, gdyż łatwo je pomylić z innymi gatunkami, a ja nie biorę odpowiedzialności za Wasze grzybobranie i zdrowie.

Łuskowiec jeleni – dobry grzyb jadalny

cechy:

  • rośnie na pniach lub powalonych gałęziach
  • w ilości 1,2 lub 3 sztuki, nigdy więcej
  • posiada jasne blaszki, lekko różowate, trzon łuskowaty
Nietypowe grzyby jadalne - łuskowiec jeleni i grzyb o zapachu surowego ciasta mącznego - bruzdniczek największy (3)
Bruzdniczek najwiekszy (Sadówka podsadka)

Bruzdniczek najwiekszy (Sadówka podsadka) jadalny

cecha: grzybki białe o zapachu surowego ciasta mącznego

samemu nie zbierać!!! bo można pomylić z bardzo podobnym lejkówką podbieloną  – grzybem bardzo trującym, który posiada więcej muskaryny niż muchomor czerwony.

Wpis ma charakter informacyjny – nie biorę odpowiedzialności za Wasze zbieranie i spożywanie grzybów.

Może Cię również zainteresować:

Zapisz

Written By
More from Ola

Czapla modronosa , nadobna, purpurowa, siwa, biała i ślepowron w Delcie Dunaju

W delcie Dunaju spotkaliśmy cały przekrój czaplowatych… Tyle gatunków na raz… Czaple...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *