Nietypowe grzyby jadalne – łuskowiec jeleni i grzyb o zapachu surowego ciasta mącznego – bruzdniczek największy

Łuskowiec jeleni

Dzięki dr Kopczyńskiemu poznałam nowe smaki , jadłam grzyby, których sama nie odważyłabym się spróbować. Dziś przedstawiam Wam jako ciekawostkę mało znane grzyby jadalne – łuskowca jeleniego i bruzdniczka największego. Sami ich nie zbierajcie, gdyż łatwo je pomylić z innymi gatunkami, a ja nie biorę odpowiedzialności za Wasze grzybobranie i zdrowie.

Łuskowiec jeleni – dobry grzyb jadalny

cechy:

rośnie na pniach lub powalonych gałęziach

w ilości 1,2 lub 3 sztuki, nigdy więcej

posiada jasne blaszki, lekko różowate, trzon łuskowaty

Nietypowe grzyby jadalne - łuskowiec jeleni i grzyb o zapachu surowego ciasta mącznego - bruzdniczek największy (3)
Bruzdniczek najwiekszy (Sadówka podsadka)

Bruzdniczek najwiekszy (Sadówka podsadka) jadalny

cecha: grzybki białe o zapachu surowego ciasta mącznego

samemu nie zbierać bo można pomylić z bardzo podobnym lejkówką podbieloną  – grzybem bardzo trującym, który posiada więcej muskaryny niż muchomor czerwony.

Zapisz

Written By
More from Ola

Oskoła – sok z brzozy- jak pozyskać łyk zdrowia na wiosnę

Sok z brzozy pozyskujemy wczesną wiosną około 2-3 tygodnie przed pęknięciem pączków...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *