Nietypowe grzyby jadalne – łuskowiec jeleni i grzyb o zapachu surowego ciasta mącznego – bruzdniczek największy

Łuskowiec jeleni

Dzięki dr Kopczyńskiemu poznałam nowe smaki , jadłam grzyby, których sama nie odważyłabym się spróbować. Dziś przedstawiam Wam jako ciekawostkę mało znane grzyby jadalne – łuskowca jeleniego i bruzdniczka największego. Sami ich nie zbierajcie, gdyż łatwo je pomylić z innymi gatunkami, a ja nie biorę odpowiedzialności za Wasze grzybobranie i zdrowie.

Łuskowiec jeleni – dobry grzyb jadalny

cechy:

  • rośnie na pniach lub powalonych gałęziach
  • w ilości 1,2 lub 3 sztuki, nigdy więcej
  • posiada jasne blaszki, lekko różowate, trzon łuskowaty
Nietypowe grzyby jadalne - łuskowiec jeleni i grzyb o zapachu surowego ciasta mącznego - bruzdniczek największy (3)
Bruzdniczek najwiekszy (Sadówka podsadka)

Bruzdniczek najwiekszy (Sadówka podsadka) jadalny

cecha: grzybki białe o zapachu surowego ciasta mącznego

samemu nie zbierać!!! bo można pomylić z bardzo podobnym lejkówką podbieloną  – grzybem bardzo trującym, który posiada więcej muskaryny niż muchomor czerwony.

Wpis ma charakter informacyjny – nie biorę odpowiedzialności za Wasze zbieranie i spożywanie grzybów.

Może Cię również zainteresować:

Zapisz

Written By
More from Ola

Wąwóz Szopczański i Trzy Korony

Nasza droga wiodłą przez Wąwóz Szopczański, przepiękną widokowo Przełęcz Szopka aż na...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *