Olejek Ylang-ylang


Otrzymywany jest z jagodlinu wonnego (Cananga odorata) z rodziny  flaszowcowatych (Annonaceae)

  • drzewo występujące w Azji Wschodniej, Filipinach i Madagaskarze
  • drzewo wydaje jadalne owoce
  • surowcem do produkcji olejku są kwiaty
  • olejek jest składnikiem perfum
  • może być stosowany do leczenia malarii
  • posiada silne działanie bakteriobójcze
  • ma intensywny, ciepły zapach
  • posiada właściwości relaksujące i uspokajające
  • pobudza krążenie obwodowe, zwłaszcza w skórze
  • miejscowa ludność stosuje kwiat jako afrodyzjak
  • olejek, jako składnik kosmetyków działa pielęgnująco na skórę i włosy
  • składnik olejków do masażu i kąpieli

O innych roślinach z rodziny flaszowcowatych (Annonaceae) możecie poczytać we wpisach:

źródła:

  • Ryszard Glinka, Marzena Glinka – Receptura Kosmetyczna z Elementami Kosmetologii
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Czebureki – wielkie pierogi – danie kuchni tatarskiej

Dziś przedstawiam Wam czebureki – wielkie pierogi. Jest to potrawa kuchni tatarskiej,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *