Olejek Ylang-ylang

Olejek ylang-ylang i mieszanka naturalnych olejków z ylang-ylang jako głównym składnikiem

Otrzymywany jest z jagodlinu wonnego (Cananga odorata) z rodziny  flaszowcowatych (Annonaceae)

  • tropikalne, wiecznie zielone drzewo występujące w Azji Wschodniej, Filipinach i Madagaskarze
  • drzewo wydaje jadalne owoce
  • surowcem do produkcji olejku są kwiaty z rośliny formy genuina  – dają olejek ylangowy, a z formy macrophylla – olejek kanangowy (cananga oil)
  • olejek jest jednym z najważniejszych surowców w przemyśle perfumeryjnym
  • ma intensywny, ciepły zapach
  • może być stosowany do leczenia malarii
  • posiada działanie przeciwgrzybicze i silne bakteriobójcze
  • posiada właściwości relaksujące i uspokajające, przeciwdepresyjne i przeciwlękowe, polecany w dolegliwościach emocjonalnych, we frustracji
  • pobudza krążenie obwodowe, zwłaszcza w skórze
  • miejscowa ludność stosuje kwiat jako afrodyzjak
  • olejek, jako składnik kosmetyków działa pielęgnująco na skórę i włosy
  • składnik olejków do masażu i kąpieli

Olejek kanangowy (otrzymywany z kwiatów roślin formy macrophylla) posiada właściwości terapeutyczne podobne do ylangowego, ale charakteryzuje się ostrym zapachem.

Skład olejku eterycznego ylang-ylang:

  • benzoesan metylu (odpowiada za ylangowy zapach), (4-8%)
  • benzoesan etylu, benzylu, linalilu, geranylu
  • octan benzylu (10-30%) i geranylu (nadają kwiatowy zapach)
  • octan butylu, amylufarnezylu, cynamylu, 2-fenyloetylu, krezylu (o-m-ip-)
  • salicylan metylu i benzylu (odp za trwałą nutę kwiatowo-balsamiczną)
  • safrol, eugenol i izoeugenol – nadają ciepłą, korzenną nutę
  • linalool (ok 16.5%), geraniol, alfa-terpineol, farnezol, nerolidol, 2-fenyloetanil, alkohol benzylowy (nadają zapach kwiatowy)
  • p-krezol i jego eter metylowy odpowiadają za ostry, drażniący ton
  • seskwiterpeny: germakren‐D, β– kariofylen, α-,γ- i δ-kadinen,
  • α- i γ- murolen, α- amorfen, α- i β-kubeben, β–  i δ-elemen, humulen, bisabolen, cedren – odpowiadają za nutę drzewną
  • p‐metylanizol

O innych roślinach z rodziny flaszowcowatych (Annonaceae) możecie poczytać we wpisach:

Może Cię jeszcze zainteresować:

źródła:

  • Józef Góra, Anna Lis – Najcenniejsze oeljki eteryczne, Monografie Politechniki Łódzkiej
  • Ryszard Glinka, Marzena Glinka – Receptura Kosmetyczna z Elementami Kosmetologii
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Krajobraz Bardenas Reales w Hiszpanii I

Dziś prezentuję Wam pierwszą część zdjęć Parku Bardenas Reales w Hiszpanii, który...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *