Olejek z pomarańczy słodkiej

Olejek z pomarańczy słodkiej odmiany czerwonej

Olejek z pomarańczy słodkiej (Citrus aurantium var dulcis = Citrus sinensis ) odmiany pomarańczowej i czerwonej z rodziny rutowatych (Rutaceae)

  • otrzymywany metodą tłoczenia na zimno owocni otartej lub pozostałej po wyciśnieciu soku
  • jest olejkiem o największej świtowej produkcji i niskiej cenie

działanie i zastosowanie olejku w aromaterapii:

przemysłowe zastosowanie olejku:

  • do aromatyzowania napojów orzeźwiających i w przemysle cukierniczym
  • używany w celu izolacji konkretnych składników np R(+) limonenu
  • do aromatyzowania kosmetyków i w przemyśle perfumeryjnym ( w perfumerii większe zastosowanie znalazł olejek pomarańczowy odterpenowany)

skład olejku:

  • R(+) limonen (dawniej zwany d-limonenem) 94-96 %
  • oktanal i dekanal – tzw ‘aldehydy owocowe” – są istotne zaachowo
  • linalol i jego estry
  • węglowodory seskwiterpenowe: walencen, alfa-kopean, beta farnrzen, bteta kariofilen
  • mircen 3%,
  • α-pinen
  • β-pinen
  • p- cymen
  • linalol
  • geraniol

Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii. Nie udzielam porad zdrowotnych

źródła:

  • Józef Góra, Anna Lis – Najcenniejsze olejki eteryczne, Monografie Politechniki Łódzkiej
Written By
More from Ola

Bagna poleskie latem

Temat ruchomych bagien poruszałam już kilkakrotnie, bo jest jest to dla mnie...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *