Olejek z pomarańczy słodkiej

Olejek z pomarańczy słodkiej odmiany czerwonej

Olejek z pomarańczy słodkiej (Citrus aurantium var dulcis = Citrus sinensis ) odmiany pomarańczowej i czerwonej z rodziny rutowatych (Rutaceae)

  • otrzymywany metodą tłoczenia na zimno owocni otartej lub pozostałej po wyciśnieciu soku
  • jest olejkiem o największej świtowej produkcji i niskiej cenie

działanie i zastosowanie olejku w aromaterapii:

przemysłowe zastosowanie olejku:

  • do aromatyzowania napojów orzeźwiających i w przemysle cukierniczym
  • używany w celu izolacji konkretnych składników np R(+) limonenu
  • do aromatyzowania kosmetyków i w przemyśle perfumeryjnym ( w perfumerii większe zastosowanie znalazł olejek pomarańczowy odterpenowany)

skład olejku:

  • R(+) limonen (dawniej zwany d-limonenem) 94-96 %
  • oktanal i dekanal – tzw ‘aldehydy owocowe” – są istotne zaachowo
  • linalol i jego estry
  • węglowodory seskwiterpenowe: walencen, alfa-kopean, beta farnrzen, bteta kariofilen
  • mircen 3%,
  • α-pinen
  • β-pinen
  • p- cymen
  • linalol
  • geraniol

Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii. Nie udzielam porad zdrowotnych

źródła:

  • Józef Góra, Anna Lis – Najcenniejsze olejki eteryczne, Monografie Politechniki Łódzkiej
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *