To wspaniałe, że na przednówku, gdy nie mamy jeszcze dostępu do świeżych krajowych warzyw i owoców możemy skorzystać z drogocennego soku brzozowego.
Sok z brzozy czyli tzw oskołę pozyskujemy wczesną wiosną około 2-3 tygodnie przed pęknięciem pączków z listkami.
- Sok zaczyna krążyć w roślinie gdy przez kilka dni pod rząd temperatura powietrza osiągnie około 10 stopni C.
Jak pozyskać drogocenny sok?
- Jak nawiercimy otwór i będzie z niego kapać sok to znak, że już nadszedł odpowiedni czas na zbiór oskoły.
- Wybieramy brzozy, która ma ponad 10 lat i dość gruby pień, nie używamy wątłych ani chorych roślin z naroślami.
- Otwór można wiercić za pomocą wiertarki na baterie, wkrętarki na wysokości około pół metra od ziemi.
- Przed nawierceniem warto się przyjrzeć kształtowi drzewa, zastanowić jaką drogą będzie płynął sok.
- W tak otrzymany otwór wkładamy rurkę, po której będzie ściekał sok.
- Pod rurką umieszczamy naczynie do naszych zbiorów. Może to być butelka, garnek, słoik. Warto je unieruchomić i przymocować, żeby np wiatr czy deszcz nie pokrzyżował naszych planów.
- Teraz pozostaje nam tylko czekać na efekty zbiorów:).
- Po zakończeniu zbierania smarujemy maścią przeciwgrzybiczą dla drzew.
Co nam daje sok brzozowy?
Sok działa moczopędnie, oczyszcza organizm, zwiększa wydalanie piasku z dróg moczowych, dzięki czemu jest wskazany dla osób ze skłonnością do kamieni nerkowych. Wzmacnia organizm, reguluje metabolizm.
Stosowany zewnętrznie:
- wspaniale wpływa na kondycję włosów,
- zmniejsza ich przetłuszczanie,
- działa przeciwtrądzikowo.
Oskoła zawiera:
- Flawonoidy luteolinę: i kwercetynę
- Kwasy organiczne: jabłkowy i cytrynowy
- Sole mineralne: Mg, Ca, Fe, P, K, Cu
- Witaminy z grupy B, witaminę C,
- Aminokwasy, Peptydy
- Garbniki, żywice, salicylany i cukry proste.
Sok z brzozy można zakonserwować w wódce – tak powstanie świetna baza do nalewek. Ja zrobiłam na tej bazie żurawinówkę.
Nazwa Betula (brzoza) pochodzi od łacińskiego “bitūmen” = smoła bo właśnie z tego drzewa w procesie suchej destylacji przez wieki pozyskiwano smołę drzewną (mieszaninę kwasów żywicznych i kreozotu).
Celtycka nazwa brzozy – “betwiyos”, “betuyā” i “betu” znaczy dokładnie to samo.
Brzona należy do rodziny brzozowatych (Betulaceae)
Może Cię również zainteresować:
- Olsza czarna- niepopularne źródło preparatów zdrowotnych
- Pączki i kwiaty leszczyny – wzmocnienie sił na przednówku
- Gemmoterapia – pączki zdrowia
- Gemmoterapia w Rumunii
28.03.2016
Ciekawy artykuł, z przyjemnością czytałam i jednocześnie dowiadywałam się o tym jak się ściąga sok z brzozy:), ja stosuję zamiast cukru- ksylitol.
Dziękuję!
Bardzo interesujący tekst, nie miałam pojęcia, że sok z brzozy ma tak wszechstronne właściwości 🙂
Nie zapomnij po napełnieniu sokiem brzozowym otwór zatkać, tak aby więcej nie wypływał. Szkoda aby sie zmarnował sok, bo w tym czasie nastepuje tzw. przyrost wiosenny, dzieki transportowaniu substancji odżywczych i największy wzrost drzewa na grubość.
Witam.
mam takie pytanie.
Czy w chłodny dzień w którym cały czas pada można zbierać sok z brzozy? Ponieważ zrobiłem tak metodą z wierceniem i przez cały dzień nakapalo mi az 2 litry. Nie ma żadnego smaku ani zapachu. Pozdrawiam
można, najlepiej wtedy w korku butelki wywiercić otwór i do tego otworu włożyć drugi koniec rurki umieszczonej w brzozie. Dobrze też butelkę przywiązać do brzozy, unieruchomić. Wtedy deszcz nie napada nam do butelki, ani wiatr nie powywraca nam butelki z zebranym sokiem. Z doświadczenia wiem ,że pierwsze zebranie soku z brzozy jest bezsmakowe “kryształowe”. Potem sok leci jakiś mętny, niesmaczny. Życzę udanego zbioru!