Oskoła – sok z brzozy- jak pozyskać łyk zdrowia na wiosnę

To wspaniałe, że na przednówku, gdy nie mamy jeszcze dostępu do świeżych krajowych warzyw i owoców możemy skorzystać z drogocennego soku brzozowego.

Sok z brzozy czyli tzw oskołę pozyskujemy wczesną wiosną około 2-3 tygodnie przed pęknięciem pączków z listkami.

  • Sok zaczyna krążyć w roślinie gdy przez kilka dni pod rząd temperatura powietrza osiągnie około 10 stopni C.

Jak pozyskać drogocenny sok?

  • Jak nawiercimy otwór i będzie z niego kapać sok to znak, że już nadszedł odpowiedni czas na zbiór oskoły.
  • Wybieramy brzozy, która ma ponad 10 lat i dość gruby pień, nie używamy wątłych ani chorych roślin z naroślami.
  • Otwór można wiercić za pomocą wiertarki na baterie, wkrętarki na wysokości około pół metra od ziemi.
  • Przed nawierceniem warto się przyjrzeć kształtowi drzewa, zastanowić jaką drogą będzie płynął sok.
  • W tak otrzymany otwór wkładamy rurkę, po której będzie ściekał sok.
  • Pod rurką umieszczamy naczynie do naszych zbiorów. Może to być butelka, garnek, słoik. Warto je unieruchomić i przymocować, żeby np wiatr czy deszcz nie pokrzyżował naszych planów.
  • Teraz pozostaje nam tylko czekać na efekty zbiorów:).
  • Po zakończeniu zbierania smarujemy maścią przeciwgrzybiczą dla drzew.

Co nam daje sok brzozowy?

Sok działa moczopędnie, oczyszcza organizm, zwiększa wydalanie piasku z dróg moczowych, dzięki czemu jest wskazany dla osób ze skłonnością do kamieni nerkowych. Wzmacnia organizm, reguluje metabolizm.

Stosowany zewnętrznie:

  • wspaniale wpływa na kondycję włosów,
  • zmniejsza ich przetłuszczanie,
  • działa przeciwtrądzikowo.

Oskoła zawiera:

  • Flawonoidy luteolinę: i kwercetynę
  • Kwasy organiczne: jabłkowy i cytrynowy
  • Sole mineralne: Mg, Ca, Fe, P, K, Cu
  • Witaminy z grupy B, witaminę C,
  • Aminokwasy, Peptydy
  • Garbniki, żywice, salicylany i cukry proste.

Sok z brzozy można zakonserwować w wódce – tak powstanie świetna baza do nalewek.  Ja zrobiłam na tej bazie żurawinówkę.

Nazwa Betula (brzoza) pochodzi od łacińskiego “bitūmen” = smoła bo właśnie z tego drzewa w procesie suchej destylacji przez wieki pozyskiwano smołę drzewną (mieszaninę kwasów żywicznych i kreozotu).
Celtycka nazwa brzozy – “betwiyos”, “betuyā” i “betu” znaczy dokładnie to samo.

Brzona należy do rodziny brzozowatych (Betulaceae)

Może Cię również zainteresować:

28.03.2016

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By

6 komentarzy

  • Nie zapomnij po napełnieniu sokiem brzozowym otwór zatkać, tak aby więcej nie wypływał. Szkoda aby sie zmarnował sok, bo w tym czasie nastepuje tzw. przyrost wiosenny, dzieki transportowaniu substancji odżywczych i największy wzrost drzewa na grubość.

  • Witam.
    mam takie pytanie.
    Czy w chłodny dzień w którym cały czas pada można zbierać sok z brzozy? Ponieważ zrobiłem tak metodą z wierceniem i przez cały dzień nakapalo mi az 2 litry. Nie ma żadnego smaku ani zapachu. Pozdrawiam

    • można, najlepiej wtedy w korku butelki wywiercić otwór i do tego otworu włożyć drugi koniec rurki umieszczonej w brzozie. Dobrze też butelkę przywiązać do brzozy, unieruchomić. Wtedy deszcz nie napada nam do butelki, ani wiatr nie powywraca nam butelki z zebranym sokiem. Z doświadczenia wiem ,że pierwsze zebranie soku z brzozy jest bezsmakowe “kryształowe”. Potem sok leci jakiś mętny, niesmaczny. Życzę udanego zbioru!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *