Owoce maliny czarnej w terapii chorób nowotworowych


Czarna malina, malina zachodnia- black raspberry (Rubus occidentalis)

  • naturalnie występuje we wschodniej części Ameryki Północnej
  • posiada ciemne owoce, koloru prawie czarnego posiadają więksża ilość pestek
  • posiada działanie chemochronne
  • ochronne przed promieniowaniem UV, głównie w kontekście wywoływania zmian nowotworowych, a także hamowania ich rozwoju
  • aktywność biologiczna wynika przede wszyskim z wysokiej zawartości antocyjanów

Liczne badania in vivo i in vitro i badania kliniczne potwierdzają wielokierunkowe działanie Rubus occidentalis w różnych typach nowotworów, poprzez mechanizmy:

  • regulacja metabolizmu czynników rakotrówczych
  • hamowanie warostu komórek
  • wzmaganie apoptozy
  • hamowanie ekspresji markerów zapalenia i angiogenenzy

zawartość antocyjanów w owocach maliny czarnej jest do5 razy większa niż w ocowocach maliny czerwonej Rubus idaeus

w owocach maliny czarnej dominują antocyjany:

  • 3-O-rutynozyd cyjanidyny
  • 3-O-ksylorutynozyd cyjanidyny

inne związki czynne:

  • elagotaniny
  • fenolokwasy

wyniki badań:

  • W badaniu in vivo miejscowe leczenie wyciągiem z owoców istotnie ograniczało stan zapalny skóry i procesy nowotworowe wywołane ekspozyzją na UVB
  • podawanie  sproszkowanych owoców oraz kwasu elagowego  szczurom z nowotworem piersi wywołanym estrogenem  skutkowało ograniczeniem objętości i liczby guzów w porównaniu do szczurów nie otrzymujacych tych substancji
  •  zarówno sproszkowane owoce, jak i kwas elegowy ujawniły zbliżóną skutecznść w ograniczaniu ilości i objętości nowotworów (elagotaniny obecbe w o owocah maliny czarnej  są maetabpolizownae do kwasu elagowego)
  • codzienna dieta u szczurów zawierająca 2,5 , 5 , i 10% procent sproszkowanych owoców zaowocowała zmniejzeniem ilości guzów jelita wywołanyh doświadczalnie kancerogenem  u szczurów
  • u pacjentów podawano sproszkowane owoce doustnie i w formie czopków, zaobserrowano spadek masy polipów jelita, hamownanie proliferacji i nieprawidłowej metylacji
  • pacjenci z nowotworem lub gruczolakami jelita spożywali 60 g sproszkowanych owoców , mieli mniejsze poziomy 2 makerów prognostyczncych nowotworu jelita grubego

wg badań najsilniejsze działanie hamujące rozwój nowotworów ma:

  • 3-O-rutynozyd cyjanidyny
  • 3-O-(2G-ksylorutynozyd) cyjanidyny
  • 3-O-gukozyd kwerceytyny
  • 3-O-rutynozyd kwercetyny

oprócz tych związków wymienia się inne składniki owoców czarnej maliny:

  • kwas elagowy (elagotaniny np sangwina)
  • kwas ferulowy
  • beta-stosterol

Sangwina – główny składnik zespołu elagotanin z malinay czarnej, jak i maliny właściwej.

Elagotaniny występujące w malinach mają rónież właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne.

 

Może Cię jeszcze zainteresować:

źródła:

  • Postępy Fitoterapii „Owoce maliny czarnej (Rubus occidentalis L.) w profilaktyce i terapii niektórych chorób
    nowotworowych – aktualny stan badań.” Katedra i Zakład Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny
    z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Gdański Uniwersytet Medyczny
    Kierownik Katedry i Zakładu: prof. dr hab. Mirosława Krauze-Baranowska
  • Panacea – Pożyteczne owoce maliny czarnej

 

Written By
More from Ola

Idąc na Grzesia przez Dolinę Chochołowską

Dzisiaj zapraszam Was na górską wycieczkę o małej trudności, w rejonie Tatr...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *