Czarna malina, malina zachodnia- black raspberry (Rubus occidentalis)
- naturalnie występuje we wschodniej części Ameryki Północnej
- posiada ciemne owoce, koloru prawie czarnego posiadają więksża ilość pestek
- posiada działanie chemochronne
- ochronne przed promieniowaniem UV, głównie w kontekście wywoływania zmian nowotworowych, a także hamowania ich rozwoju
- aktywność biologiczna wynika przede wszyskim z wysokiej zawartości antocyjanów
Liczne badania in vivo i in vitro i badania kliniczne potwierdzają wielokierunkowe działanie Rubus occidentalis w różnych typach nowotworów, poprzez mechanizmy:
- regulacja metabolizmu czynników rakotwórczych
- hamowanie wzrostu komórek
- wzmaganie apoptozy
- hamowanie ekspresji markerów zapalenia i angiogenenzy
zawartość antocyjanów w owocach maliny czarnej jest do 5 razy większa niż w owocach maliny czerwonej (Rubus idaeus)
w owocach maliny czarnej dominują antocyjany:
- 3-O-rutynozyd cyjanidyny
- 3-O-ksylorutynozyd cyjanidyny
inne związki czynne:
- elagotaniny
- fenolokwasy
wyniki badań:
- W badaniu in vivo miejscowe leczenie wyciągiem z owoców istotnie ograniczało stan zapalny skóry i procesy nowotworowe wywołane ekspozyzją na UVB
- podawanie sproszkowanych owoców oraz kwasu elagowego szczurom z nowotworem piersi wywołanym estrogenem skutkowało ograniczeniem objętości i liczby guzów w porównaniu do szczurów nie otrzymujących tych substancji
- zarówno sproszkowane owoce, jak i kwas elagowy ujawniły zbliżoną skuteczność w ograniczaniu ilości i objętości nowotworów (elagotaniny obecne w o owocach maliny czarnej są metabolizowane do kwasu elagowego)
- codzienna dieta u szczurów zawierająca 2,5%, 5% , i 10% sproszkowanych owoców zaowocowała zmniejszeniem ilości guzów jelita wywołanych doświadczalnie kancerogenem u szczurów
- u pacjentów podawano sproszkowane owoce doustnie i w formie czopków, zaobserwowano spadek masy polipów jelita, hamowanie proliferacji i nieprawidłowej metylacji
- pacjenci z nowotworem lub gruczolakami jelita spożywali 60 g sproszkowanych owoców – mieli mniejsze poziomy 2 markerów prognostycznych nowotworu jelita grubego
wg badań najsilniejsze działanie hamujące rozwój nowotworów ma:
- 3-O-rutynozyd cyjanidyny
- 3-O-(2G-ksylorutynozyd) cyjanidyny
- 3-O-gukozyd kwerceytyny
- 3-O-rutynozyd kwercetyny
oprócz tych związków wymienia się inne składniki owoców czarnej maliny:
- kwas elagowy (elagotaniny np sangwina)
- kwas ferulowy
- beta-sistosterol
Sangwina – główny składnik zespołu elagotanin z maliny czarnej, jak i maliny właściwej.
Elagotaniny występujące w malinach mają również właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne.
Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii.
Może Cię jeszcze zainteresować:
- Antocyjany – Ciemne Barwniki Roślinne O Wybitnych Właściwościach Zdrowotnych
- Limonen – Środek Przeciwnowotworowy O Zapachu Pomarańczy
- Graviola, Działanie Przeciwnowotworowe – Badania In Vitro I In Vivo
- Impresje Na Temat Forum Zielarstwa – Fitoterapia Chorób Onkologicznych 2019
- Impresje Na Temat I Forum Zdrowia W Chorzowie 2019
źródła:
- Postępy Fitoterapii “Owoce maliny czarnej (Rubus occidentalis L.) w profilaktyce i terapii niektórych chorób
nowotworowych – aktualny stan badań.” Katedra i Zakład Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny
z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik Katedry i Zakładu: prof. dr hab. Mirosława Krauze-Baranowska - Panacea – Pożyteczne owoce maliny czarnej