Palmiarnia poznańska

Wiktoria parańska (Victoria cruziana)

Dzięki palmiarni mamy okazję podziwiać rośliny z odległych krain, zarówno te piękne, ozdobne, jak i te znane nam jako przyprawy, czy rośliny użytkowe. Palmiarnia poznańska jest chyba najpiękniejszą w Polsce.

Jakie rośliny zrobiły na mnie szczególne wrażenie:

  • wiktoria parańska (Victoria cruziana) – z rodziny grzybieniowatych (Nyphaceae) – piękna kuzynka naszychh grzybieni wodnych, pochodząca ze stojących wód Parany, Paragwaju i północnej Argentyny. Roslina swoją nazwę zawdzięcza królowej angielskiej – Wiktorii. Jej olbrzymie, skórzaste liście osiągają śrenicę do 2 m i mają zawinięty ku górze brzeg, który chroni przed zalaniem wodą. Spodnia strona blaszki liściowej jest bardzo silnie unerwiona i kolczasta, jej nerwy wyrastajka nawet na kilka cm tworząc misterne rusztowanie utrzymujące ciężąr do 50 kg. Ta specjalna budowa pozwala na utrzymywanie bez zanurzenia siadającyh na liściach dużych ptaków. Kwiaty o średnicy dochodzącej do 30 cm, wyniesione są na długich szypułkach nad wodę, kwitną tylko przez 2 noce, w tym czasie ich barwa zmienia się z białej na różową. Po przekwitnięciu kwiaty zanurzają się, a kolczaste owoce z jadalnymi nasionami tworzą się już pod powierzchnią wody.
  • drzewo bochenkowe – Jackfruit (Arctocarpus heterophyllus)
  • drzewo chlebowe (Arctocarpus altilis)
  • drzewo karobowe, szarańczyn strąkowy, chleb świetojański, karob (Ceratonia siliqua)
  • drzewo kalebasowe dzbaniwo kalebasowe (Crescentia cujete)
  • cherimoja, flaszowiec peruwiański (Annona cherimola)
  • chilijska palma miodowa (Jubaea chilensis)
  • litopsy (Lithops) – „żywe kamienie”
  • imbir lekarski (Zingiber officinale)
  • pandan (Pandanus) –  z pnia, z dolnej części wyrastają wysoko nad ziemia korzenie powietrzne. Kiedy dolna część pnia zamiera, korzenie utrzymują roślinę w pozycji pionowej, jak na szczudłach. Rosną przy brzegach mórz i w miejscach bagnistych.
  • kakaowiec właściwy (Theobroma cacao)
  • kawa arabska (Coffea arabica) – pochodzi z Etiopii, gdzie rośnie dziko w górach Kaffa, jednak uprawiana jest głownie w Brazylii (80%produkcji światowej). Jest to krzew lub małe drzewo wysokości 5-6 m o skórzastych, błyszczących, ciemnozielonych liściach. Owocem jest ciemnoczerwony pestkowiec o dwóch owalnych, z jednej strony spłaszczonych pestkach. Nasiona zawierają garbniki oraz 0,8%-2,5% kofeiny. Po usunięciu miąższu są palone, mielone i służa do przygotowania naparu. Pierwsze plantacje kawy powstały w Jemenie w I w  p.n.e. zwyczaj picia kawy rozprzestrzenili w krajach wschodnich Arabowie już w XIVw. Pierwszą kawiarnię otwarto w mieście Mekka już w roku 1511. Predko zwyczają związane z kawą przejeli Turcy. W Europie zaczęto ją pić w XVII w. Pierwszą europejską kawiarnię założył w Wiedniu w roku 1683 Polak Kulczycki, wykorzystując zapasy kawy zdobyte w oboozie tureckim.
  • figowce (Ficus)
  • kardamon malabarski (Elettaria cardamomum)
  • cynamonowiec wonny (chiński, kasja, Cinnamomum cassia, C aromaticum)
  • pieprz czarny (Piper nigrum)
  • pieprz cubeba (Piper cubeba)
  • pieprz długi (Piper longum)
  • melonowiec właściwy, papaja (Carica papaya)
  • wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)
  • aloes (Aloe) –  rodzaj aloes, należacy do rodziny Liliowatych (Liliaceae), skupia ponad 300 sukulentów występujących głownie w Afryce i na Madagaskarze. Są to sukulenty liściowe, a ich liście ułożone są na pedzie skrętolegle lub okółkowo. Wszystkie aloesy posiadają kwiaty sześciopłatkowe zebrane w grona, zapylane najczęściej przez ptaki. Ich lekkie nasiona są zamkniete w trójkomorowej torebce. Występują jako formy zielne, krzewiaste lub drzewiaste. Wiele gatunków osiąga duże rozmiary, jak Aloe dichotoma lub Aloe bainesii, których zdrewniałe pedy mogą osiągać 10 m wyskości. Są to najwięksi przedstawiciele roślina jednoliściennych na kuli ziemskiej. Rozety liściowe tych rośłin umieszczone są wysoko nad ziemią, co zabezpiecza je przed zniszczeniami wywołanymi suszą i skwarem, dodatkowo konary często pokryte są szarym nalotem odbijającym światło. Podczas długotrwałych okresów suszy roślina redukuje ilość liści ograniczając transpirację. Szczytowe konary kurczą się u podstawy  rozety i liście opadają, zaś powstałą rana szybko się zasklepia. W okresie wzrostu usunięty stożek wierzchołkowy zostaje zastąpiony przez inne, umieszczone niżej, które dają nowe rozety liściowe, umożłiwiające wegetację rośliny.
  • „łosie rogi” (Platycerium alcicorne)
  • kariota łagodna, palma orzechowa, rybi ogon „fish tail” (Caryota mitis) – palma, która ze względu na charakterystycznie postrzępione liście uzyskała potoczną nazwę „rybi ogon” („fish tail”). Jest to gatunek monokarpiczny – po wydaniu nasion cała roślina zamiera.
  • eukaliptus gałkowy (Eucaliptus globulus)

Zapraszam do galerii…

źródła:

  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
  • „Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
  • „Przyroda Ogrodu Botanicznego w Łodzi”, Tadeusz Kurzac

10.08.2018 17.10.2018

Tags from the story
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Written By
More from Ola

Charon, szmaragdowa woda i anielskie skrzydła – czyli Jaskinia Punkevni i przepaść Macocha w Morawskim Krasie

Jaskinie Punkevni to najbardziej popularne jaskinie Morawskiego Krasu. Niewątpliwą atrakcją jest tutaj...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *