Pigwa i pigwowiec


Pigwa po lewej, pigwowiec po prawej. Są to zupełnie różne rośliny, jednak mająpodobny smak i zastosowanie.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga)

pochodzenie:

  • Kaukaz i Azja Mniejsza

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)

Współne zastosowanie obu gatunków:

  • z owoców otrzymuje się olejek do zastosowań kosmetycznych i perfumeryjnych
  • z owoców sporządza się galaretki i marmolady
  • z nasion produkuje sie olej do celów kosmetycznych i leczniczych
  • kleik z nasion stosuje się w: stanach zapalnych skóry, oparzeniach, w kremach nawilżających i przeciwzmarszczkowych

Nasienie pigwy (Semen Cydoniae)

  • zawiera w skórce 22% śluzu zbudowanego z arabinozy, ksylozy i kwasów uronowych, a w zarodku – niewielką ilość nitrylozydu amygdaliny
  • w postaci nie rozdrobnionej stosuje się jak środek przeczyszczający
  • zewnętrznie jako środek tzw śluzowy – o działaniu przeciwzapalnym

źródła:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • Stanisław Kohlmünzer – Farmakognozja
Written By
More from Ola

Ałycza (mirabelka)

Ałycza, śliwa wiśniowa (Prunus cerasifera) potocznie zwana mirabelką (w języku naukowym mirabelki to...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *