Pigwa po lewej, pigwowiec po prawej. Są to zupełnie różne rośliny, jednak mają podobny smak i zastosowanie.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga)
pochodzenie:
- Kaukaz i Azja Mniejsza
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
Współne zastosowanie obu gatunków:
- z owoców otrzymuje się olejek do zastosowań kosmetycznych i perfumeryjnych
- z owoców sporządza się galaretki i marmolady
- z nasion produkuje się olej do celów kosmetycznych i leczniczych
- kleik z nasion stosuje się w: stanach zapalnych skóry, oparzeniach, w kremach nawilżających i przeciwzmarszczkowych
Nasienie pigwy (Semen Cydoniae)
- zawiera w skórce 22% śluzu zbudowanego z arabinozy, ksylozy i kwasów uronowych, a w zarodku – niewielką ilość nitrylozydu amygdaliny
- w postaci nie rozdrobnionej stosuje się jak środek przeczyszczający
- zewnętrznie jako środek tzw śluzowy – o działaniu przeciwzapalnym
Pigwa i pigwowiec należy do rodziny różowatych (Rosaceae).
źródła:
- Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
- Stanisław Kohlmünzer – Farmakognozja