Pigwa i pigwowiec


Pigwa po lewej, pigwowiec po prawej. Są to zupełnie różne rośliny, jednak mają podobny smak i zastosowanie.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga)

pochodzenie:

  • Kaukaz i Azja Mniejsza

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)

Współne zastosowanie obu gatunków:

  • z owoców otrzymuje się olejek do zastosowań kosmetycznych i perfumeryjnych
  • z owoców sporządza się galaretki i marmolady
  • z nasion produkuje się olej do celów kosmetycznych i leczniczych
  • kleik z nasion stosuje się w: stanach zapalnych skóry, oparzeniach, w kremach nawilżających i przeciwzmarszczkowych

Nasienie pigwy (Semen Cydoniae)

  • zawiera w skórce 22% śluzu zbudowanego z arabinozy, ksylozy i kwasów uronowych, a w zarodku – niewielką ilość nitrylozydu amygdaliny
  • w postaci nie rozdrobnionej stosuje się jak środek przeczyszczający
  • zewnętrznie jako środek tzw śluzowy – o działaniu przeciwzapalnym

Pigwa i pigwowiec należy do rodziny różowatych (Rosaceae).

źródła:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • Stanisław Kohlmünzer – Farmakognozja
Written By
More from Ola

Przeciwnowotworowe właściwości wit C podawanej w postaci kroplówek

Dr Bodo Kukliński zaleca przez pierwsze 4 tygodnie kuracji pacjent przymował 2-3...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *