Piżmaczek wiosenny (Adoxa moschatellina) to mała bylina rosnąca do wysokości 15 cm. Posiada zielono-żółte kwiaty. Występuje w całym kraju w świeżych i wilgotnych, żyznych lasach liściastych. Należy do tzw geofitów – wiosną pojawia się część naziemna z kwiatami, a po dojrzeniu owoców roślina zamiera.
Po wysuszeniu roślinka pachnie piżmem.
Piżmaczek wykazuje ciekawe właściwości zdrowotne:
- działa rozkurczowo na przewód pokarmowy
- zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci
- poprawia przemianę materii
- łagodzi bóle miesiączkowe
- usprawnia pracesy zapamiętywania
- działa uspokajająco i przeciwdepresyjnie
- niektórzy sugerują działanie wspierające trzustkę i śledzionę oraz działanie przeciwnowotworowe
- niektórzy zielarze zalecają łączyć piżmaczek z śledziennicą skrętolistną.
- zawiera alkaloidy indolowe
Z piżmaczka można wykonać zarówno napar, jak i nalewkę.
żródła: