Piwonia – historia i zastosowanie


Piwonia - cesarzowa ogrodu (41)Piwonia jest jednym z moich ulubionych kwiatów. Posiada o cudny zapach.

Czy wiecie, że peonia i piwonia to ta sama roślina? -Piwonia jest to nazwa polska, a nazwa peonia pochodzi od nazwy łacińskiej paeonia.

Na świecie występuje 40 gatunków i 3000 odmian tych pięknych kwiatów.

Piwonia pochodzi z Azji Centralnej (podobnie jak jabłonie, grusze, śliwy). Chińczycy znali je już w 1000 r.p.n.e. W VIII w z Chin przywędrowała do Japonii, podobnie jak miłorząb.

W starożytności piwonie służyły jako rośliny lecznicze. W VI w Chinach każda roślina po kolei była badana pod kątem leczniczym. Piwonię używano do leczenia ran, jako środek na wątrobę, rozkurczowy i poprawiający trawienie.

Piwonię odkryto najpierw jako roślinę leczniczą, dopiero później zachwycono się jej pięknem. Surowcem leczniczym jest przede wszystkim korzeń. Kiedyś stosowano piwonię na artretyzm, na serce, na układ oddechowy jak środek wykrztuśny… Chińczycy podawali piwonie kobietom w połogu i pzy problemach miesiączkowych.

W czasach obecnych Chińczycy odkryli, że substancje zawarte w piwonii są pomocne w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Piwonii nie można stosować w ciąży, gdyż ma działanie poronne.

Piwonie uprawiane na terenie Polski można podzielić na 3 grupy:

Piwonie chińskie – na 1 pędzie posiadają wiele kwiatów, kwitną w czerwcu

Piwonie tzw lekarskie – na 1 pędzie posiadają 1 kwiat, pochodzą z południowej Europy. Były uprawiane i wykorzystywane jako rośliny lecznicze przez benedyktynów, dlatego były zwane „różami benedyktynów„. Kwitną w maju. Wszystkie rodzaje piwonii posiadają działanie lecznicze, nie tylko tzw piwonie lekarskie.

Trzecia grupa są to piwonie drzewiaste (krzaczaste).

Piwonie sadzone w ogrodach mają zazwyczaj kwiat przekształcony w wyniku hodowli z pojedynczego w kwiat typu anemonowego, półpełnego lub pełnego.  Podczas przekształceń zanika część lub całość pręcików lub słupków i zamienia się w dodatkowe płatki, w wyniku czego często takie kwiaty nie są zdolne do wytworzenia owocu

Co można zrobić z piwonii :

nalewkę

konfiturę (ja jednak nie chciałabym przetwarzać peonii w wysokiej temperaturze)

cukier piwoniowy –  płatki utrzeć z cukrem i wysuszyć.

Ja mam troszeczkę inny pomysł -jak będę miała dostateczną ilość płatków to umieszczę płatki w słoiku z cukrem, skropię alkoholem, dodam może kwasu askorbinowego czyli wit C i będę przechowywać w lodówce. Moja „konfitura” będzie surowa. Myślę, że z powodu pięknego zapachu nie będę musiała martwić się długo o jej przechowywanie:).

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Karolinki i cyraneczki czerwonoramienne w Rogowskim Arboretum

W październiku w Arboretum w Rogowie mieliśmy po raz pierwszy okazję podziwiać...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *