Piwonia – historia i zastosowanie


Piwonia - cesarzowa ogrodu (41)

Piwonia jest jednym z moich ulubionych kwiatów. Posiada o cudny odurzający zapach.

Czy wiecie, że peonia i piwonia to ta sama roślina? -Piwonia jest to nazwa polska, a nazwa peonia pochodzi od nazwy łacińskiej paeonia.

Na świecie występuje 40 gatunków i 3000 jej odmian – zapraszam do galerii Piwoniowy zawrót głowy prezentującej różne odmainy tych pięknych kwiatów.

Należa do rodziny Jaskrowate (Ranunculaceae)

Piwonia pochodzi z Azji Centralnej (podobnie jak jabłonie, grusze, śliwy). Chińczycy znali je już w 1000 r.p.n.e. W VIII w z Chin przywędrowała do Japonii, podobnie jak miłorząb.

W starożytności piwonie służyły jako rośliny lecznicze. W VI w Chinach każda roślina po kolei była badana pod kątem leczniczym. Piwonię używano do leczenia ran, jako środek na wątrobę, rozkurczowy i poprawiający trawienie.

Piwonię odkryto najpierw jako roślinę leczniczą, dopiero później zachwycono się jej pięknem. Surowcem leczniczym jest przede wszystkim korzeń.

Korzeń piwonii zawiera:

  • olejek eteryczny 1,6%
  • metylosalicylat
  • kwas benzenowy
  • kwas salicylowy
  • skrobia (79,5%)
  • glikozynę
  • salicynę

Właściwości lecznicze peonii

Kiedyś stosowano piwonię na artretyzm, na serce, na układ oddechowy jak środek wykrztuśny… W medycynie ludowej rosyjskiej wykorzystuje się ją jako środek uspokajający przy nadpobudliwości, bezsenności, impotencji i fobiach. Chińczycy podawali piwonie kobietom w połogu i przy problemach miesiączkowych. Obecnie korzeń białej piwonii wchodzi w skład nalewek stosowanych w leczeniu endometriozy.

W czasach obecnych Chińczycy odkryli, że substancje zawarte w piwonii są pomocne w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Piwonii nie można stosować w ciąży, gdyż ma działanie poronne.

Podczas naszych podróży udało nam się spotkać dzikie peonie. W zeszłym roku podziwialiśmy peonię wąskolistną (peonię stepową Paeonia tenuifolia) w Rezerwacie de Bujori de Stepă w Rumunii.-

Piwonie uprawiane na terenie Polski można podzielić na 3 grupy:

  1. Piwonie chińskie – na 1 pędzie posiadają wiele kwiatów, kwitną w czerwcu.
  2. Piwonie tzw lekarskie – na 1 pędzie posiadają 1 kwiat, pochodzą z południowej Europy. Były uprawiane i wykorzystywane jako rośliny lecznicze przez benedyktynów, dlatego były zwane „różami benedyktynów„. Kwitną w maju. Wszystkie rodzaje piwonii posiadają działanie lecznicze, nie tylko tzw piwonie lekarskie.
  3. Trzecia grupa są to piwonie drzewiaste (krzaczaste).

Piwonie sadzone w ogrodach mają zazwyczaj kwiat przekształcony w wyniku hodowli z pojedynczego w kwiat typu anemonowego, półpełnego lub pełnego.  Podczas przekształceń zanika część lub całość pręcików lub słupków i zamienia się w dodatkowe płatki, w wyniku czego często takie kwiaty nie są zdolne do wytworzenia owocu.

Co można zrobić z piwonii :

  • surową konfiturę z płatków
  • gliceryt kwiatowy do wyrobu naturalnych kosmetyków
  • nalewkę
  • cukier piwoniowy –  płatki utrzeć z cukrem i wysuszyć.
  • Ja mam jeszcze inny pomysł -jak będę miała dostateczną ilość płatków to umieszczę je w słoiku z cukrem, skropię alkoholem, dodam może kwasu askorbinowego czyli wit C i będę przechowywać w lodówce. Moja „konfitura” będzie surowa. Myślę, że z powodu pięknego zapachu nie będę musiała martwić się długo o jej przechowywanie:).

Życzę Wam miłej zabawy z peonią!

źródła:

Giennadij Małachow -Zioła dla Zdrowia

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Jezioro Mamry -serce Mazur

Dzielę się z Wami wspomnieniem wycieczki na Mazury w 2009 r. Był...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *