Piwonia – zastosowanie kosmetyczne

Już pisałam o zastosowaniu piwonii w lecznictwie i kuchni, tym razem będzie o zastosowaniu w kosmetyce.

  • z kwiatów otrzymuje się olejek eteryczny, który ma zastosowanie w perfumiarstwie i kosmetyce
  • korzenie zawierają fitosterole
  • w korzeniach zawarty jest paeoniflorin – który jest tzw inhibitorem aromatazy, co oznacza że obniża poziom testosteronu i zwiększa poziom estrogenów, dzięki czemu zmniejsza skutki zaburzeń hormonalnych u kobiet np łojotok, nadmierne owłosienie na ciele, wypadanie włosów. Opóźnia także efekty starzenia się skóry i fotostarzenie.
  • działanie nawilżające
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwalergiczne
  • poprawia ukrwienie i wygląd skóry
  • stosowany w tonikach do skóry trądzikowej, a także starzejącej się
  • płynach do higieny intymnej

źródła:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • 26
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Geraniol – składnik przeciwnowotworowy o zapachu różanym

Znacie zapach pelargonii? Głównym składnikiem olejku eterycznego z pelargonii jest geraniol. Okazuje...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *