Pochrzyn

Pochrzyn meksykański (Dioscorea mexicana)

Pochrzyn, ignam (Dioscorea) z rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae)

Rodzaj pochrzyn obejmuje 650 gatunków

gatunki jadalne:

  • Pochrzyn chiński (Dioscorea batatas) – uprawiany dla jadalnych bulw korzeniowych
  • Pochrzyn skrzydlaty (Dioscorea alata) – posiada bulwy o długości 2 m – też jadalne

Do celów leczniczych używane są gatunki:

  • pochrzyn chiński (Dioscorea batatas)
  • pochrzyn włochaty (Dioscorea villosa)

surowiec: kłącze

skład:

  • saponiny sterydowe (dioscyna – glikozyd disogeniny)
  • alkaloidy
  • polifenole

działanie pochrzynu:

  • pobudza syntezę hormonów sterydowych
  • przeciwzapalne, przeciwbólowe
  • rozkurczowe
  • wykrztuśne
  • żółciopędne
  • pobudzające regenerację tkanek
  • antyseptyczne
  • odtruwające
  • napotne
  • pobudzające przeminę materii
  • zwiększa poziom 17-keto steroidów (DHEA, androstendion)
  • pobudza wzrost gruczołu sutkowego
  • podnosi ciepłotę ciała
  • może zwiększyć stężenie progesteronu we krwi

Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii. Nie udzielam porad zdrowotnych.

źródła:

  • Marcelin Jan Petryja, Henryk Różański, Stanisław Baryczka, Anna Sokół-Łętowska – Franciszkańskie Konferencje 2007-2017
Written By
More from Ola

Alkohol benzylowy i benzoesan benzylu

Alkohol benzylowy (benzyl alcohol) substancja słodkawa, delikatna o lekko  migdałowym zapachu), pachnie...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *