Pomarańcza bergamota

Pomarańcza bergamota

Olejek bergamotowy (oleum Bergamottae, bergamot oil) jest otrzymywany z owocni pomarańczy bergamoty (Citrus bergamia). Owoce bergamoty posiadają kwaśny, niejadalny miąższ. Owoce uprawia się wyłącznie dla uzyskania olejku eterycznego, który nadaje aromat herbacie Earl Grey, a także jest cennym surowcem perfumeryjnym.

Zapach olejku:

  • intensywny, świeży, słodki owocowy zapach, z cytrynowa nutą , zmieniająca się z upływem czasu w kwiatowo-balsamiczną

Główne zastosowanie w aromaterapii olejku bergamotowego:

  • olejek eteryczny z bergamotki  jest powszechnie stosowany do zwalczania stresu psychicznego i niepokoju, łagodzenia depresji

Badania na ludziach potwierdzające działanie przeciwstresowe aromaterapii z użyciem olejku z bergamoty:

  • wartość kortyzolu w ślinie była znacznie niższa w porównaniu z grupa kontrolną
  • wzrósł marker przywspółczulnej aktywności nerwowej, która jest zwiększona w sytuacjach relaksacyjnych (tym markerem była wartość HRV o wysokiej częstotliwości (HF) – zmienność rytmu zatokowego)
  • subiektywna ocena badanych osób wykazała zmniejszenie negatywnych emocji i zmęczenia
  • olejek bergamotowy wdychany razem z parą wodną wywiera skutki psychologiczne i fizjologiczne w stosunkowo krótkim czasie

Inne zastosowania w aromaterapii (oczywiście w rozcieńczeniu):

  • działanie przeciwdrobnoustrojowe do leczenia infekcji gardła, przeziębienia,

Zastosowanie kosmetyczne i zewnętrzne olejku:

W kosmetyce ma zastosowanie przede wszystkim olejek destylowany – bez zawartości bergaptenu. Olejki używamy oczywiście w rozcieńczeniu jako dodatek np do szamponu lub kremu:

  • zmniejsza łojotok skóry głowy
  • posiada działanie przeciwtrądzikowe
  • na stany zapalne skóry
  • stosuje się także na opryszczkę
  • w stanach zapalnych zewnętrznych organów płciowych

Skład olejku tłoczonego – olejek bergamotowy różni się od innych olejków cytrusowych:

  • niską zawartością R (+) limonenu (25-50%)
  • wysoką zawartością R-linalolu (20%) i octanu linalilu (15-40%)
  • frakcja nielotna olejku zawiera substancje uwrażliwiające na światło – fotoksyczne: kumaryny oraz psolareny np bergapten

Olejek destylowany

  • nie zawiera już frakcji nielotnej – substancji uwrażliwiających na promieniowanie UV

Ograniczenia stosowania i przeciwwskazania olejku tłoczonego:

  • IFRA ogranicza stosowanie w preparatach pozostających na skórze wystawionej na działanie słońca. Nie nalezy stosować bezpośrednio przed ekspozycją na słońce.

Psolareny

Bergapten – czyli 5-metoksypsolaren (5-MOP), jak wszystkie psolareny, uwrażliwia na światło. Psolareny stosowane w warunkach kontrolowanych mają zastosowanie w lecznictwie jako środek pobudzajacy repigmentację  w fototerapii łuszczycy skóry. Bergapten występuje także w innych roślinach np: aminku większym (Ammi majus), selerze (Apium graveolens), barszczu (Heracleum).

Główni producenci olejku:

  • Włochy

Zastosowanie w perfumerii:

  • składnik męskich wód kolońskich
  • składnik górnej nuty zapachowej w wodach kolońskich fougere i chypre
  • w damskich kompozycjach kwiatowych jest łączony z olejkiem neroli, cytrynowym i galbanowym

Właściwości frakcji nie – olejkowej bergamoty – frakcji polifenolowej:

  • obniżanie cholesterolu LDL i trójglicerydów (dawka 500-1000 mg) w stopniu porównywalnym z rosuwastatyną w dawce 10 mg (bergamota także hamuje reduktazę HMG-CoA)
  • zwiększenie poziomu “dobrego” cholesterolu HDL
  • obniżenie poziomu glukozy we krwi (w dawce 500 mg o 18,9 %, a w dawce 1000 mg o 22,4 % (działanie podobne do mechanizmu działania metforminy)
  • ograniczenie stłuszczenia wątroby
  • poprawienie zaburzonej potencji

Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii.

źródła:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Śpiew bogatki zwyczajnej (sikory bogatki, Parus major)

Bogatka to nasza najpospolitsza sikora. Bogatką jest nie tylko ze względu na...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *