Preparaty zwiększające wydzielanie soków trawiennych i ułatwiające trawienie:
- zioła zawierające substancje goryczowe- dzielimy je na:
- Amara pura – subtancje goryczowe gorzkie
- Amara aromatica – subbstancje gorzko-aromatyczne
- zioła aromatyczne, przyprawy i olejki eteryczne, często posiadające ostry smak
Nalewka gorzka (Tinctura amara) wg Farmakopei Polskiej III
- radix Gentianae (korzeń goryczki) 60 cz
- herba Centaurii (ziele tysiącznika) 60 cz
- exocarpium Aurantii amari (naowocnia pomarańczy gorzkiej) 40 cz
- folium Menyanthidis (liść bobrka trójlistkowego) 20 cz
- herba Absinthii (ziele piołunu) 15 cz
- Spirytus 95 st 67,6 cz
- Aqua 324 cz
(zarówno goryczki glukozydowe jak i substancje aromatyczne łatwiej się rozpuszczają w mocnym spirytusie)
Nalewka aromatyczna (Tinctura aromatica) wg Farmakopei Polskiej II:
- cortex Cinnamoni ceylanici 10 cz
- rhizoma Zingiberis 2 cz
- rhizoma Galangae 2 cz
- flos Caryophylli 2 cz
- fructus Cardamoni 2 cz
- spirytus 70 st 100 cz
źródła:
- Czesław Fink-Finowicki, Preparatyka galenowa, 1955 r
- materiały Łódzkiego Ogrodu Botanicznego
2 komentarze