Zioła i przyprawy ułatwiające trawienie – amara pura i amara aromatica

Preparaty zwiększające wydzielanie soków trawiennych i ułatwiające trawienie:

  1. zioła zawierające substancje goryczowe- dzielimy je na:
    • Amara pura – subtancje goryczowe gorzkie
    • Amara aromatica – subbstancje gorzko-aromatyczne
  2. zioła aromatyczne, przyprawy i olejki eteryczne, często posiadające ostry smak

Nalewka gorzka (Tinctura amara) wg Farmakopei Polskiej III

  • radix Gentianae (korzeń goryczki)                                                     60 cz
  • herba Centaurii (ziele tysiącznika)                                                    60 cz
  • exocarpium Aurantii amari (naowocnia pomarańczy gorzkiej) 40 cz
  • folium Menyanthidis (liść bobrka trójlistkowego)                          20 cz
  • herba Absinthii (ziele piołunu)                                                            15 cz
  • Spirytus 95 st                                                                                          67,6 cz
  • Aqua                                                                                                       324 cz

(zarówno goryczki glukozydowe jak i substancje aromatyczne łatwiej się rozpuszczają w mocnym spirytusie)

Nalewka aromatyczna (Tinctura aromatica) wg Farmakopei Polskiej II:

  • cortex Cinnamoni ceylanici   10 cz
  • rhizoma Zingiberis                   2 cz
  • rhizoma Galangae                   2 cz
  • flos Caryophylli                        2 cz
  • fructus Cardamoni                  2 cz
  • spirytus 70 st                       100 cz
Pieprz cubeba (Piper cubeba)

źródła:

  • Czesław Fink-Finowicki, Preparatyka galenowa, 1955 r
  • materiały Łódzkiego Ogrodu Botanicznego
Written By
More from Ola

Lepiężniki

Lepiężnik (Petasites) lepięznik biały i lepięznik różowy zwany jest  potocznie “dzikim rabarbarem”...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *