Zioła i przyprawy ułatwiające trawienie

Preparaty zwiększające wydzielanie soków trawiennych i ułatwiające trawienie:

  1. zioła zawierające substancje goryczowe
  2. zioła aromatyczne, przyprawy i olejki eteryczne, często posiadające ostry smak

Nalewka gorzka (Tinctura amara) wg Farmakopei Polskiej III

  • radix Gentianae (korzeń goryczki)                                                     60 cz
  • herba Centaurii (ziele tysiącznika)                                                    60 cz
  • exocarpium Aurantii amari (naowocnia pomarańczy gorzkiej) 40 cz
  • folium Menyanthidis (liść bobrka trójlistkowego)                          20 cz
  • herba Absinthii (ziele piołunu)                                                            15 cz
  • Spirytus 95 st                                                                                          67,6 cz
  • Aqua                                                                                                       324 cz

(zarówno goryczki glukozydowe jak i substancje aromatyczne łatwiej się rozpuszczają w mocnym spirytusie)

Nalewka aromatyczna (Tinctura aromatica) wg Farmakopei Polskiej II:

  • cortex Cinnamoni ceylanici   10 cz
  • rhizoma Zingiberis                   2 cz
  • rhizoma Galangae                   2 cz
  • flos Caryophylli                        2 cz
  • fructus Cardamoni                  2 cz
  • spirytus 70 st                       100 cz
Pieprz cubeba (Piper cubeba)

źródła:

  • Czesław Fink-Finowicki, Preparatyka galenowa, 1955 r
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Kwas alfa – liponowy – właściwości i działanie przeciwnowotworowe

Kwas α- liponowy (ALA, kwas 6,8-ditiooktanowy, Thioctic acid) silny przeciwutleniacz rozpuszczalny zarówno w wodzie,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *