Rokitnik – naturalna witamina

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides)

ros: oблепиха – oblepicha

  • gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych  (Elaeagnaceae)
  • silnie rozgałęziony, kolczasty krzew o wysokości 2-4 m,
  • liście lancetowate
  • niepozorne kwiaty żeńskie żółtawe
  • męskie kwiaty zielonkawe
  • owoce są kuliste żółtopomarańczowe, w smaku kwaskowate
  • występuje na terenach nadmorskich, piaszczystych oraz górskich w Europie, na Kaukazie, w Chinach i w Tybecie
  • do Polski zostały sprowadzone przez polskich zesłańców z Syberii w XIXw i od tej pory w stanie naturalnym w  rosną nad Bałtykiem
  •  można je spotkać w stanie dzikim także w Pieninach.

skład owoców:

  • olej:
    • wysokie stężenie kwasu Ω-7 – palmitynooleinowego, wielokrotnie większe niż w innych roślinach
    • kwas oleinowy – Ω-9
    • kwas linolowy – Ω-6
    • kwas α-linolenowy – Ω-3
    • kwas palmitynowy
  • zawartość wit C – kilkunastokrotnie większa niż w pomarańczy (wit C w rokitniku jest stabilna, owoce rokitnika nie zawierają enzymu askorbinazy, która jest przyczyną rozpadu witaminy C. Podczas obróbki termicznej w owocach rokitnika straty są niewielkie)
  • witaminy A K B1 B2 B6 P
  • wit E – tokoferole i tokotrienole
  • karotenoidy (beta karoten, α i γ-karoten, likopen, zeaksantyna, kantaksantyna)
  • kwasy owocowe
  • flawonoidy
  • fitosterole (sitostanol, stigmasterol, sitosterol, ergosterol)
  • fenolokwasy
  • garbniki
  • minerały: potas,magnez, fosfor, wapń, żelazo, mangan, cynk)

działanie:

  • gojące wrzody i stany zapalne przewodu pokarmowego
  • zapobiega zakrzepowemu zapaleniu żył
  • zapobiega miażdżycy i zawałom
  • łagodzące na stany  zapalne śluzówek
  • w lecznictwie tradycyjnym rosyjskim stosuje się odwary z liści do leczenia gośćca i podagry
  • olej z nasion lekko przeczyszczający

zastosowanie zewnętrzne i kosmetyczne:

  • regeneracyjne, gojące na  poparzenia, odleżyny, odmrożenia, trudno gojące się ropiejące rany, stany zapalne, podrażnienia, uszkodzenia skóry po radioterapii, popromiennych uszkodzeniach skóry, blizny pourazowe, potrądzikowe, rozstępy
  • olej z owoców rokitnika stosowano w leczeniu poparzeń popromiennych po wybuchu w elektrowni w Czarnobylu
  • działanie przeciwzapalne, wzmacniające, ułatwiające gojenie się ran (kwas ursolowy i oleinolowy)
  • przyspiesza ziarninowanie i regenerację naskórka
  • przeciwzmarszczkowe, składnik kremów
  • naturalny filtr UV (absorbuje promieniowanie UV dzięki obecności karote
  • kwas palmitynowy – jeden z budulców skóry, powoduje szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka
  • działa przeciwstarzeniowo i ochronnie
  • składnik odżywek do włosów
  • w tradycyjnej kosmetyce rosyjskiej stosuje się odwary z owoców, liści i gałązek przeciw wypadaniu włosów i łysieniu
  • gojące na hemoroidy – czopki
  • gojące na uszkodzenia dróg rodnych – globulki
  • z powodu intensywnego koloru oleju zalecane jest stosowanie w kosmetykach w stężeniu do 20%
  • gojące wrzodów żołądka i duwnastnicy

najnowsze badania:

  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, cytoochronne
  • przydatny w leczeniu chorób nowotworowych,  cukrzycy, urazów ścięgien i wiązadeł
  • zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • hamuje rozwój nowotworów
  • zwiększa odporność
  • blokuje syntezę endogennych związków N-nitrozowych, które mają działanie kancerogenne.

zastosowanie kulinarne:

  • soki, galaretki, dżemy, konfitury

przeciwwskazania:

  • zapalenie wątroby i trzustki i ostre pęcherzyka żółciowego (gdyz może on powodować skurcze)
  • wrzody żołądka i dwunastnicy
  • kamica nerkowa

źródła:

  • Eliza Lamer Zarawska – Zioła i rośliny Lecznicze
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Zięba modra – endemit z Wysp Kanaryjskich

Zięba modra zwana także ziębą kanaryjską, jest nieco większa od naszej zięby...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *