Różane przetwory przywiezione z Bułgarii


„God has created two beautiful things – women and roses” – A. Belmonte 1896

Co warto przywieźć z Bułgarii? Oczywiście płatki róż i wyroby różane! Co nam się udało skosztować z bułgarskich różanych przysmaków:

  • likier z płatków róż
  • rakija różana – ракия гюлова (gjułowa) – Rose brandy 40% – rakija z dodatkiem róży z destylatorni róż „Lema”, Kazanlak, South Ring Road
  • woda różana – natural rose water (zastosowanie: do oczyszczanis, relaksowania i odświeżania i aromatyzowania skóry twarzy i innych części ciała – produkt naturalny, nie konserwowany, otrzymamy poprzez destylację parową z olejodajnej róży Kazanlak (Rosa damascena)
  • wino różane – rosewine with natural extracts from oil-bearing rose
  • olejek różany
  • płatki róży w syropie
  • miód różany
  • lokum (локум) – to bułgarski przysmak, coś w rodzaju naturalnych galaretko-żelek z naturalnym aromatem róż. W składzie zawiera m.in skrobię kukurydzianą o raz kwasek cytrynowy.
  • napój różany Rose Fresh –  skład (woda różana 60%, woda, cukier dodany 9,5%)

Może Cię również zainteresować:

 

Written By
More from Ola

Przeprawa promowa przez Dunaj w Rumunii – zdjęcia z samochodu

Podczas podróży po Rumunii naszym głównym celem była raj dla ptasiarzy –...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *