Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty, kozia broda – smaczny grzyb jadalny

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty, kozia broda - smaczny grzyb jadalny

 

Dziś po raz pierwszy odważyłam się zjeść siedzunia sosnowego (szmaciaka) oraz muchomora rdzawobrązowego (panienkę) i żyję!:) Siedzuń jest półpasożytem sosny. Zawiera naturalne antybotyki. Posiada zapach lekko orzechowy. Niektóre okazy osiągają pokaźne rozmiary – nawet do 15 kg.

Szmaciak jest wyjątkowo kruchy,  dlatego trzeba mocno uważać przy transporcie, aby się nie połamał. Przygotowałam potrawę z wymienionych grzybów z cebulką, a na koniec dodałam jajek. Była pyszna jak każde standardowe grzyby z cebulką i jajkiem, na razie nie rozpoznałam innego smaku. Z tego wniosek, że eksperyment należy powtórzyć:)

 

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty, kozia broda - smaczny grzyb jadalny

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Sromotnik bezwstydny – smaczny grzyb jadalny

„Sromotnik bezwstydny„-  ta na nazwa nie kojarzy się z czymś, co można...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *