Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty, kozia broda – smaczny grzyb jadalny


 

Dziś po raz pierwszy odważyłam się zjeść siedzunia sosnowego (szmaciaka) oraz muchomora rdzawobrązowego (panienkę) i żyję!:) Siedzuń jest półpasożytem sosny. Zawiera naturalne antybotyki. Posiada zapach lekko orzechowy. Niektóre okazy osiągają pokaźne rozmiary – nawet do 15 kg.

Szmaciak jest wyjątkowo kruchy,  dlatego trzeba mocno uważać przy transporcie, aby się nie połamał. Przygotowałam potrawę z wymienionych grzybów z cebulką, a na koniec dodałam jajek. Była pyszna jak każde standardowe grzyby z cebulką i jajkiem, na razie nie rozpoznałam innego smaku. Z tego wniosek, że eksperyment należy powtórzyć:)

 

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty, kozia broda - smaczny grzyb jadalny

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Superksiężyc 14.11.2016

Superpełnia – zaczyna się od godziny 16.30 14.11.2016. Warto wyjrzeć za okno,...
Read More

2 komentarze

    • Jużmożemy cieszyć się jego smakiem, bo od około 2014 r. został wykreślony z listy gatunków grzybów chronionych w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *