Dziś po raz pierwszy odważyłam się zjeść siedzunia sosnowego (szmaciaka) oraz muchomora rdzawobrązowego (panienkę) i żyję!:) Siedzuń jest półpasożytem sosny. Zawiera naturalne antybotyki. Posiada zapach lekko orzechowy. Niektóre okazy osiągają pokaźne rozmiary – nawet do 15 kg.
Szmaciak jest wyjątkowo kruchy, dlatego trzeba mocno uważać przy transporcie, aby się nie połamał. Przygotowałam potrawę z wymienionych grzybów z cebulką, a na koniec dodałam jajek. Była pyszna jak każde standardowe grzyby z cebulką i jajkiem, na razie nie rozpoznałam innego smaku. Z tego wniosek, że eksperyment należy powtórzyć:)
Wpis ma charakter informacyjny – nie biorę odpowiedzialności za Wasze zbieranie i spożywanie grzybów.
Może Cię także zainteresować:
- Jak odróżnić trującego muchomora sromotnikowego od kani.
- Jadalne I Niejadalne Purchawki
- Jadalne Muchomory
- Jak Odróżnić Czubajkę Czerwieniejącą Od Kani
- Sromotnik Bezwstydny – Smaczny Grzyb Jadalny
- Piaskowiec Modrzak – Ciekawy Grzyb Jadalny, Który Sinieje Na Niebiesko
- Nietypowe Grzyby Jadalne – Łuskowiec Jeleni I Grzyb O Zapachu Surowego Ciasta Mącznego – Bruzdniczek Największy
- Immunomodulujące I Przeciwnowotworowe Właściwości Oraz Zastosowanie W Lecznictwie Niecelulozowych Β- D- Glukanów Pozyskiwanych Z Grzybów. – Praca Poglądowa
- Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach
- Kanie w Panierce Bezglutenowej
Czy nie jest to grzyb chroniony? Jadłam kilkukrotnie przed laty. Cudownie kruchy, niezapomniany smak.
Jużmożemy cieszyć się jego smakiem, bo od około 2014 r. został wykreślony z listy gatunków grzybów chronionych w Polsce.
U nas mówią, kozia broda, bardzo smaczny…
Moja sąsiadka Krysia robi z niego pyszny farsz do pierogów, jadłam kilkakrotnie -pycha jak wszystko co ugotuje Krysia.
Mało popularny w ostatnim czasie (do 2014 chroniony) ale moim skromnym zdaniem jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów, dość trudny w obróbce (zabawa z oczyszczaniem) najlepszy po krótkiej obróbce termicznej, osobiście najbardziej lubię mocno podsmażony na maśle z cebulką (bez śmietanki), często serwowany z jajecznicą, też gotowany w zakwaszonej wodzie z masełkiem (jak kalafior), młode osobniki świetne nawet na surowo (smak młodych orzechów), wczoraj na kolację serwowałem akurat z jajkiem 😉 …. ciekawostka grzyb ten powoduje gnicie drzewa, na którym rośnie (fachowcy szukają go na “węch” – zapach tempertyny) a sam właściwie nie psuje się, przechowywany w domu powoli wysycha 😉 … największy jaki znaleźliśmy przypadkiem z rodzinką na fotce 😉 ….