Śliwa tarnina

Śliwa tarnina (Prunus spinosa), Beskid Niski

Śliwa tarnina, tarka (Prunus spinosa) z rodziny różowatych (Rosaceae).

występowanie:

  • skraje lasów

wygląd:

  • kuliste ciemnogranatowe owoce pokryte woskowatym nalotem

skład:

  • garbniki 1,7% (mimo dużej zawartości cukrow cierpki smak)
  • antocyjany
  • pestki zawierają glikozyd cyjanogenny amygdalinę
  • w zamrożonych owocach zawartość kwasów i garbników zmniejsza się owoce staja sie słodsze jadalne

zastosowanie:

  • roślina miododajna
  • spożywcza: konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, wina, marynaty w occie, soki
  • owoc – fructus Pruni spinosae: leczenie biegunek podr dr mocz i zapalenia narzadów rodnych
  • garbniki hamują krwawienie
  • flawony ułatwiają przepływ przez naczynia włosowate

Może jeszcze Cię zainteresować:

źródła:

  • Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Wiosna nad Biebrzą 2015

Każda wyprawa nad Biebrzę to niezapomniany czas. Tym razem najbardziej nas wzruszył...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *