Śliwa tarnina

Śliwa tarnina (Prunus spinosa), Beskid Niski

Śliwa tarnina, tarka (Prunus spinosa) z rodziny różowatych (Rosaceae).

występowanie:

  • skraje lasów

wygląd:

  • kuliste ciemnogranatowe owoce pokryte woskowatym nalotem

skład:

  • garbniki 1,7% (mimo dużej zawartości cukrow cierpki smak)
  • antocyjany
  • pestki zawierają glikozyd cyjanogenny amygdalinę
  • w zamrożonych owocach zawartość kwasów i garbników zmniejsza się owoce staja sie słodsze jadalne

zastosowanie:

  • roślina miododajna
  • spożywcza: konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, wina, marynaty w occie, soki
  • owoc – fructus Pruni spinosae: leczenie biegunek podr dr mocz i zapalenia narzadów rodnych
  • garbniki hamują krwawienie
  • flawony ułatwiają przepływ przez naczynia włosowate

Może jeszcze Cię zainteresować:

źródła:

  • Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski
Written By
More from Ola

Domy Podcieniowe – Perełki Żuław

Dom Podcieniowy W Żelichowie Mały Holender Smaki Żuław Mennonici – „Amisze”, Co...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *