Śliwa tarnina, tarka (Prunus spinosa) z rodziny różowatych (Rosaceae).
występowanie:
- skraje lasów
wygląd:
- kuliste ciemnogranatowe owoce pokryte woskowatym nalotem
skład:
- garbniki 1,7% (mimo dużej zawartości cukrow cierpki smak)
- antocyjany
- pestki zawierają glikozyd cyjanogenny amygdalinę
- w zamrożonych owocach zawartość kwasów i garbników zmniejsza się owoce staja sie słodsze jadalne
zastosowanie:
- roślina miododajna
- spożywcza: konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, wina, marynaty w occie, soki
- owoc – fructus Pruni spinosae: leczenie biegunek podr dr mocz i zapalenia narzadów rodnych
- garbniki hamują krwawienie
- flawony ułatwiają przepływ przez naczynia włosowate
Może jeszcze Cię zainteresować:
- Ukwiecone Drzewa I Krzewy
- Kwitnące Różne Gatunki Śliwy I Wiśni (Prunus)
- Kwietniowy Spacer Po Arboretum
- Kwietniowy Zawrót Głowy
- Kwietniowy ogród moich Rodziców
źródła:
- Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski