Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach

Mleczaj rydz

Rydze są uważane za najsmaczniejsze grzyby, dlatego warto je poznać.

Mleczaj rydz

  • rośnie pod sosną
  • posiada na kapeluszu koncentryczne kręgi
  • po przekrojeniu, zadrapaniu  się wydziela mleczko koloru marchewkowego.

Mleczaj świerkowy

  • rośnie pod świerkiem
  • (w górach sprzedają często mleczaje świerkowe jako rydze)
  • mleczaj świerkowy jest jadalny, ale nie ma smaku i walorów, takich jak rydz.
  •  jego mleczko ciemnieje w ciągu 20 minw kierunku czerwonawego koloru

Mleczaj wełnianka

  • wydziela mleczko białe
  • jest niejadalny

Chcę Wam przekazać także kilka słów na temat zasłonaków, z których wszystkie gatunki są niejadalne a część z nich jest trująca. W Polsce występuje  500 gatunków zasłonaków! Posiadają one wspólną cechę – małe osobniki posiadają  zasnówkę – taką pajęczynowata błonkę łącząca kapelusz z trzonem. Kiedyś pisano w niektórych  atlasach że  zasłonak jest jadalny, ale po nowych badaniach i po weryfikacji ich skomplikowanej chemii obecne stanowisko jest takie, że zasłonaki są niejadalne, a niektóre wśród nich zaliczają się do grzybów trujących.

Zasłonaki
Zasłonaki - młode osobniki mają
Zasłonak z widoczną zasnówką.

Może Cię także zainteresować…

Zapisz

Written By
More from Ola

Glistnik jaskółcze ziele

Glistnik jaskólcze ziele (Chelidonium majus) rodz makowate (Papaveraceae) alkaloidy izochinolinowe: chelidonina sangwinaryna...
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *