Rydze są uważane za najsmaczniejsze grzyby, dlatego warto je poznać.
Mleczaj rydz
- rośnie pod sosną
- posiada na kapeluszu koncentryczne kręgi
- po przekrojeniu, zadrapaniu się wydziela mleczko koloru marchewkowego.
Mleczaj świerkowy
- rośnie pod świerkiem
- (w górach sprzedają często mleczaje świerkowe jako rydze)
- mleczaj świerkowy jest jadalny, ale nie ma smaku i walorów, takich jak rydz.
- jego mleczko ciemnieje w ciągu 20 min – w kierunku czerwonawego koloru
Mleczaj wełnianka
- wydziela mleczko białe
- jest niejadalny
Chcę Wam przekazać także kilka słów na temat zasłonaków, z których wszystkie gatunki są niejadalne a część z nich jest trująca. W Polsce występuje 500 gatunków zasłonaków! Posiadają one wspólną cechę – małe osobniki posiadają zasnówkę – taką pajęczynowata błonkę łącząca kapelusz z trzonem. Kiedyś pisano w niektórych atlasach że zasłonak jest jadalny, ale po nowych badaniach i po weryfikacji ich skomplikowanej chemii obecne stanowisko jest takie, że zasłonaki są niejadalne, a niektóre wśród nich zaliczają się do grzybów trujących.


Może Cię także zainteresować…
- Jadalne Muchomory
- Jak odróżnić trującego muchomora sromotnikowego od kani.
- Kanie w Panierce Bezglutenowej.
- Jak odróżnić Czubajkę Czerwieniejącą od Kani.
- Jadalne I Niejadalne Purchawki
- Siedzuń Sosnowy, Szmaciak Gałęzisty, Kozia Broda – Smaczny Grzyb Jadalny
- Sromotnik Bezwstydny – Smaczny Grzyb Jadalny
- Piaskowiec Modrzak – Ciekawy Grzyb Jadalny, Który Sinieje Na Niebiesko
- Nietypowe Grzyby Jadalne – Łuskowiec Jeleni I Grzyb O Zapachu Surowego Ciasta Mącznego – Bruzdniczek Największy
- Immunomodulujące I Przeciwnowotworowe Właściwości Oraz Zastosowanie W Lecznictwie Niecelulozowych Β- D- Glukanów Pozyskiwanych Z Grzybów. – Praca Poglądowa
- Kanie w Panierce Bezglutenowej
We have red rosco, they are very delicious! Cook with cheese.