Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach

Mleczaj rydz
Mleczaj rydz

Rydze są uważane za najsmaczniejsze grzyby, dlatego warto je poznać.

Mleczaj rydz

rośnie pod sosną

posiada na kapeluszu koncentryczne kręgi

po przekrojeniu, zadrapaniu Jak się wydziela mleczko koloru marchewkowego.

Mleczaj świerkowy

rośnie pod świerkiem

(w górach sprzedają często mleczaje świerkowe jako rydze)

mleczaj świerkowy jest jadalny, ale nie ma smaku i walorów, takich jak rydz.

 jego mleczko ciemnieje w ciągu 20 min – w kierunku czerwonawego koloru

Mleczaj wełnianka

wydziela mleczko białe

jest niejadalny

 

Chcę Wam przekazać także kilka słów na temat zasłonaków, z których wszystkie gatunki są niejadalne a część z nich jest trująca. W Polsce występuje  500 gatunków zasłonaków! Posiadają one wspólną cechę – małe osobniki posiadają  zasnówkę – taką pajęczynowata błonkę łącząca kapelusz z trzonem. Kiedyś pisano w niektórych  atlasach że  zasłonak jest jadalny, ale po nowych badaniach i po weryfikacji ich skomplikowanej chemii obecne stanowisko jest takie, że zasłonaki są niejadalne, a niektóre wśród nich zaliczają się do grzybów trujących.

Zasłonaki
Zasłonaki - młode osobniki mają
Zasłonak z widoczną zasnówką.

Zapisz

Written By
More from Ola

Zdrowa, łatwa i przepyszna czekolada

Zdrowa, łatwa i przepyszna czekolada Co będzie potrzebne: 1 łyżka oleju kokosowego...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *