Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach

Mleczaj rydz

Rydze są uważane za najsmaczniejsze grzyby, dlatego warto je poznać.

Mleczaj rydz

  • rośnie pod sosną
  • posiada na kapeluszu koncentryczne kręgi
  • po przekrojeniu, zadrapaniu  się wydziela mleczko koloru marchewkowego.

Mleczaj świerkowy

  • rośnie pod świerkiem
  • (w górach sprzedają często mleczaje świerkowe jako rydze)
  • mleczaj świerkowy jest jadalny, ale nie ma smaku i walorów, takich jak rydz.
  •  jego mleczko ciemnieje w ciągu 20 minw kierunku czerwonawego koloru

Mleczaj wełnianka

  • wydziela mleczko białe
  • jest niejadalny

Chcę Wam przekazać także kilka słów na temat zasłonaków, z których wszystkie gatunki są niejadalne a część z nich jest trująca. W Polsce występuje  500 gatunków zasłonaków! Posiadają one wspólną cechę – małe osobniki posiadają  zasnówkę – taką pajęczynowata błonkę łącząca kapelusz z trzonem. Kiedyś pisano w niektórych  atlasach że  zasłonak jest jadalny, ale po nowych badaniach i po weryfikacji ich skomplikowanej chemii obecne stanowisko jest takie, że zasłonaki są niejadalne, a niektóre wśród nich zaliczają się do grzybów trujących.

Zasłonaki
Zasłonaki - młode osobniki mają
Zasłonak z widoczną zasnówką.

Może Cię także zainteresować…

Zapisz

Written By
More from Ola

Borówka czarna (czarna jagoda)

Borówka czarna, czarna jagoda (Vaccinium myrtillus) jej obszar występowanie obejmuje rozległe obszary półkuli...
Read More

1 Comment

Pozostaw odpowiedź Stemate Florin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *