Smaki jesieni – konfitura z kaliny niskosłodzona

Co potrzebujemy:

  • 1 kg kaliny (waga przed przetarciem)
  • 3 łyżki ksylitolu

Kalinę dusimy na małym ogniu z niewielką ilością wody, następnie przecieramy i dodajemy ksylitol. Z podanej ilości wyszły mi 3 małe słoiczki.

Kalina pięknie sama żeluje.

Kulinarnie można ją stosować zamiennie do marmolady z żurawiny. Kalina ma troszkę inny, specyficzny smak, lekko gorzkawy. Mi odpowiada.

  • 24
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Żołna, dudek i kukułka w Delcie Dunaju

Odwiedzając deltę Dunaju chcieliśmy zobaczyć jak najwiecej nowych dla nas gatunków ptaków...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *