Smaki jesieni – konfitura z kaliny niskosłodzona

Co potrzebujemy:

  • 1 kg kaliny (waga przed przetarciem)
  • 3 łyżki ksylitolu

Kalinę dusimy na małym ogniu z niewielką ilością wody, następnie przecieramy i dodajemy ksylitol. Z podanej ilości wyszły mi 3 małe słoiczki.

Kalina pięknie sama żeluje.

Kulinarnie można ją stosować zamiennie do marmolady z żurawiny. Kalina ma troszkę inny, specyficzny smak, lekko gorzkawy. Mi odpowiada.

  • 24
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Golteria – pachnąca jagoda

Golteria rozesłana (starzęśla) (Gaultheria procumbens) należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Pochodzi z...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *