Smaki Teneryfy

Mojo rojo, mojo verde i almogrote

Kuchnia Teneryfy odróżnia się od typowej kuchni hiszpańskiej. Ta wyspiarska jest bardziej ostra i  przyprawiona.

Co jest charakterystycznej dla kuchni Teneryfy:

  1. Sosy: mojo rojo (czerwony) i mojo verde (zielony).  Sos czerwony jest pikantny, w składzie zawiera paprykę, pieprz, oliwę z oliwek i czosnek. Sos zielony jest łagoniejszy, składa się z oliwy, czosnku i ziół.
  2. Ziemniaki pomarszczone (młode ziemniaki w mundurkach, gotowane w mcono słonej wodzie) – papas arrugadas.
  3. Almogrote z Gomery – przepyszna pasta serowa, w smaku przypominająca parmezan
  4. Królik w marynacie z liści laurowych, czosnku i wina (conejo en salmonejo)
  5. Sery z la Gomery i pasta serowa almogrotte (z twardego sera, pieprzu i pomidorów)
  6. Gofio – prażone i mielone ziarna zastępujące chleb
  7. Ron miel  –  rum słodzony miodem. Może być podawany bez niczego albo z…  bitą śmietaną – pysznosci!  (jeżeli chodzi o śmietanę należy prosić nie “nata” tylko “crema batida”).
  8. Bienmesabe – deser sporządzony z migdałów, miodu, żółtek i rumu
  9. Kawa Barraquito – kawa z mlekiem skondensowanym i spienionym mlekiem, często podawana z rumem.
  10. Owoce morza – nie jestem zwolenniczka,  ale smakowały całkiem przyzwoicie kałamarnica – dla mnie  gumowata
  11. Ryby – jedliśmy np pysznego łososia ze szparagami w sosie mandarynkowym
  12. Miody Teneryfy

 

Written By
More from Ola

Mirtowate

Rośliny z rodziny mirtowatych (Mirtaceae) rosną w strefie tropikalnej. Charakteryzują się występowaniem zbiorniczków...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *