Kuchnia Teneryfy odróżnia się od typowej kuchni hiszpańskiej. Ta wyspiarska jest bardziej ostra i przyprawiona.
Co jest charakterystycznej dla kuchni Teneryfy:
- Sosy: mojo rojo (czerwony) i mojo verde (zielony). Sos czerwony jest pikantny, w składzie zawiera paprykę, pieprz, oliwę z oliwek i czosnek. Sos zielony jest łagoniejszy, składa się z oliwy, czosnku i ziół.
- Ziemniaki pomarszczone (młode ziemniaki w mundurkach, gotowane w mcono słonej wodzie) – papas arrugadas.
- Almogrote z Gomery – przepyszna pasta serowa, w smaku przypominająca parmezan
- Królik w marynacie z liści laurowych, czosnku i wina (conejo en salmonejo)
- Sery z la Gomery i pasta serowa almogrotte (z twardego sera, pieprzu i pomidorów)
- Gofio – prażone i mielone ziarna zastępujące chleb
- Ron miel – rum słodzony miodem. Może być podawany bez niczego albo z… bitą śmietaną – pysznosci! (jeżeli chodzi o śmietanę należy prosić nie “nata” tylko “crema batida”).
- Bienmesabe – deser sporządzony z migdałów, miodu, żółtek i rumu
- Kawa Barraquito – kawa z mlekiem skondensowanym i spienionym mlekiem, często podawana z rumem.
- Owoce morza – nie jestem zwolenniczka, ale smakowały całkiem przyzwoicie kałamarnica – dla mnie gumowata
- Ryby – jedliśmy np pysznego łososia ze szparagami w sosie mandarynkowym
- Miody Teneryfy