Smaki Teneryfy

Mojo rojo, mojo verde i almogrote

Kuchnia Teneryfy odróżnia się od typowej kuchni hiszpańskiej. Ta wyspiarska jest bardziej ostra i  przyprawiona.

Co jest charakterystycznej dla kuchni Teneryfy:

  1. Sosy: mojo rojo (czerwony) i mojo verde (zielony).  Sos czerwony jest pikantny, w składzie zawiera paprykę, pieprz, oliwę z oliwek i czosnek. Sos zielony jest łagoniejszy, składa się z oliwy, czosnku i ziół.
  2. Ziemniaki pomarszczone (młode ziemniaki w mundurkach, gotowane w mcono słonej wodzie) – papas arrugadas.
  3. Almogrote z Gomery – przepyszna pasta serowa, w smaku przypominająca parmezan
  4. Królik w marynacie z liści laurowych, czosnku i wina (conejo en salmonejo)
  5. Sery z la Gomery i pasta serowa almogrotte (z twardego sera, pieprzu i pomidorów)
  6. Gofio – prażone i mielone ziarna zastępujące chleb
  7. Ron miel  –  rum słodzony miodem. Może być podawany bez niczego albo z…  bitą śmietaną – pysznosci!  (jeżeli chodzi o śmietanę należy prosić nie „nata” tylko „crema batida”).
  8. Bienmesabe – deser sporządzony z migdałów, miodu, żółtek i rumu
  9. Kawa Barraquito – kawa z mlekiem skondensowanym i spienionym mlekiem, często podawana z rumem.
  10. Owoce morza – nie jestem zwolenniczka,  ale smakowały całkiem przyzwoicie kałamarnica – dla mnie  gumowata
  11. Ryby – jedliśmy np pysznego łososia ze szparagami w sosie mandarynkowym
  12. Miody Teneryfy

 

Written By
More from Ola

Nadbałtycka plaża i jej terapeutyczne działanie

Polskie morze jest przepiękne, szczególnie podczas zachodu słońca, gdy zachwyca nas tęczą...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *