Smocze drzewo z Teneryfy

Dracena smocza (Drzewo smocze Dracena drago)

Podczas wycieczki na Teneryfę drzewo to szczególnie zwróciło naszą uwagę, dziki niespotykanemu wyglądowi. Dracena smocza (Drzewo smocze, Dracaena draco) należy do rodziny szparagowatych (Asparagaceae). Z naciętego pnia drzew otrzymuje się czerwoną żywicę zwaną smoczą krwią, która posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie:

  • do przemywania trudno gojących się ran
  • posiada działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • pobudza układ immunologiczny

Jest to drzewo typowe dla Makaronezji, szczególnie dla Wysp Kanaryjskich. Rośnie powoli (zajmuje mu około 10 lat, abyt urosnąć 1 m). Charakteryzuje się pojedynczym pniem, który staje się wielokrotny wraz z wiekiem, po pierwszym kwitnieniu. Pień nie posiada słoi przyrostu na grubość, więc są trudne do datowania. (Wiek może być określany na podstawie ilości linii gałęzi)

Smoczą krew używa się także do wyrobu werniksów.

Natomiast młode liście i kwiarty draceny wonnej (Dracaena odorata) używane są jako składnik zapachowy do produkcji mydeł.

Dracena smocza (Drzewo smocze Dracaena draco)
Dragosan – suplement “smoczej krwi” pozyskanej z innego gatunku – Croton lechleri
Ozdobne naczynie na smoczą krew
Dracena smocza (Drzewo smocze Dracena drago)

inne draceny:

Dracena obrzeżona (Dracaena marginata) Asparagaceae
Dracena wonna (Dracaena fragrans) Asparagaceae
Dracena wonna (Dracena fragrans) Asparagaceae

źródla:

  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Sierpniowa Polana pod Muraniem w Tatrach Bielskich

Dziś zapraszam Was na łatwą wycieczkę do miejsca bardzo urokliwego i niezbyt...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *