Sromotnik bezwstydny – smaczny grzyb jadalny

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (2)

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (3)

Sromotnik bezwstydny„-  ta na nazwa nie kojarzy się z czymś, co można zjeść! A jednak… jest to smaczny grzyb jadalny! Ale nie zrozumcie mnie źle – nie mylcie sromotnika bezwstydnego ze śmiertlenie trującym muchomorem sromotnikowym! Na szczęście te 2 grzyby są podobne do siebie jedynie z nazwy, nie z wyglądu.

Tak wygląda sromotnik bezwstydny. Niezbyt apetycznie, prawda? I do tego niesamowicie cuchnie, podobnie do padliny, w celu zwabienia much… To jak można go jeść? Otóż jadalna jest forma tzw „jaja”.

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (1)

„Jajo” sromotnika bezwstydnego po przekrojeniu wygląda tak:

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (2)

i „jajo” jest bardzo smaczne i zdrowe.”Jajo” rośnie 14 dni, a potem w ciągu kilku godzin wystrzeliwuje z niego owocnik, który jest  niejadalny z powodu smrodu, ale nie jest trujący.

Jak jemy to ” jajo”? – zdejmujemy galaretowatą otoczkę, potem można np przysmażyć np ze śmietaną – wyśmienite!

Tradycyjnie już informuję Was, że mimo, iż przedstawiłam Wam cechy rozpoznawcze – jeżeli nie macie pewności sami nie zbierajcie! Nie biorę odpowiedzialności za Wasze pomyłki i za Wasze zdrowie!

 

Zapisz

Written By
More from Ola

Białowieski Park Narodowy Jesienią

W Białowieskim Parku Narodowym warto wcześnie wstać i iść na poszukiwanie żubra....
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *