Sromotnik bezwstydny – smaczny grzyb jadalny

Jajo sromotnika bezwstydnego ( Phallus impudicus)

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (3)

“Sromotnik bezwstydny”–  ta na nazwa nie kojarzy się z czymś, co można zjeść! A jednak… jest to smaczny grzyb jadalny! Ale nie zrozumcie mnie źle – nie mylcie sromotnika bezwstydnego (Phallus impudicus) ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym! Na szczęście te 2 grzyby są podobne do siebie jedynie z nazwy, nie z wyglądu.

Tak wygląda sromotnik bezwstydny. Niezbyt apetycznie, prawda? I do tego niesamowicie cuchnie, podobnie do padliny, w celu zwabienia much… To jak można go jeść? Otóż jadalna jest forma tzw “jaja”.

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (1)

“Jajo” sromotnika bezwstydnego po przekrojeniu wygląda tak:

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (2)

i “jajo” jest bardzo smaczne i zdrowe.”Jajo” rośnie 14 dni, a potem w ciągu kilku godzin wystrzeliwuje z niego owocnik, który jest  niejadalny z powodu smrodu, ale nie jest trujący.

Jak jemy to ” jajo”? – zdejmujemy galaretowatą otoczkę, potem można np przysmażyć np ze śmietaną – wyśmienite!

Tradycyjnie już informuję Was, że mimo, iż przedstawiłam Wam cechy rozpoznawcze – jeżeli nie macie pewności sami nie zbierajcie! Nie biorę odpowiedzialności za Wasze pomyłki i za Wasze zdrowie!

Może Cię równieża zainteresować:

 

Zapisz

Written By
More from Ola

Rzeka Raba w okolicach Gdowa

Wspomnienia ze zlotu trabantowego w Gdowie. Piękna pogoda, huśtawka przy ognisku, zapach...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *