Sromotnik bezwstydny – smaczny grzyb jadalny

Jajo sromotnika bezwstydnego ( Phallus impudicus)

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (3)

„Sromotnik bezwstydny”–  ta na nazwa nie kojarzy się z czymś, co można zjeść! A jednak… jest to smaczny grzyb jadalny! Ale nie zrozumcie mnie źle – nie mylcie sromotnika bezwstydnego (Phallus impudicus) ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym! Na szczęście te 2 grzyby są podobne do siebie jedynie z nazwy, nie z wyglądu.

Tak wygląda sromotnik bezwstydny. Niezbyt apetycznie, prawda? I do tego niesamowicie cuchnie, podobnie do padliny, w celu zwabienia much… To jak można go jeść? Otóż jadalna jest forma tzw „jaja”.

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (1)

„Jajo” sromotnika bezwstydnego po przekrojeniu wygląda tak:

Sromotnik bezwstydny - smaczny grzyb jadalny (2)

i „jajo” jest bardzo smaczne i zdrowe.”Jajo” rośnie 14 dni, a potem w ciągu kilku godzin wystrzeliwuje z niego owocnik, który jest  niejadalny z powodu smrodu, ale nie jest trujący.

Jak jemy to ” jajo”? – zdejmujemy galaretowatą otoczkę, potem można np przysmażyć np ze śmietaną – wyśmienite!

Tradycyjnie już informuję Was, że mimo, iż przedstawiłam Wam cechy rozpoznawcze – jeżeli nie macie pewności sami nie zbierajcie! Nie biorę odpowiedzialności za Wasze pomyłki i za Wasze zdrowie!

Może Cię równieża zainteresować:

 

Zapisz

Written By
More from Ola

Miody, wyroby różane, szafran i gojnik – czyli co można kupić w sklepie zielarskim w Bułgarii

Bułgarska medycyna tradycyjna stosowała 772 gatunki ziół, teraz „tylko” 300. Będąc w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *