“Sromotnik bezwstydny”– ta na nazwa nie kojarzy się z czymś, co można zjeść! A jednak… jest to smaczny grzyb jadalny! Ale nie zrozumcie mnie źle – nie mylcie sromotnika bezwstydnego (Phallus impudicus) ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym! Na szczęście te 2 grzyby są podobne do siebie jedynie z nazwy, nie z wyglądu.
Tak wygląda sromotnik bezwstydny. Niezbyt apetycznie, prawda? I do tego niesamowicie cuchnie, podobnie do padliny, w celu zwabienia much… To jak można go jeść? Otóż jadalna jest forma tzw “jaja”.
“Jajo” sromotnika bezwstydnego po przekrojeniu wygląda tak:
i “jajo” jest bardzo smaczne i zdrowe.”Jajo” rośnie 14 dni, a potem w ciągu kilku godzin wystrzeliwuje z niego owocnik, który jest niejadalny z powodu smrodu, ale nie jest trujący.
Jak jemy to ” jajo”? – zdejmujemy galaretowatą otoczkę, potem można np przysmażyć np ze śmietaną – wyśmienite!
Tradycyjnie już informuję Was, że mimo, iż przedstawiłam Wam cechy rozpoznawcze – jeżeli nie macie pewności sami nie zbierajcie! Nie biorę odpowiedzialności za Wasze pomyłki i za Wasze zdrowie!
Może Cię równieża zainteresować:
- Jak odróżnić trującego muchomora sromotnikowego od kani.
- Jadalne I Niejadalne Purchawki
- Siedzuń Sosnowy, Szmaciak Gałęzisty, Kozia Broda – Smaczny Grzyb Jadalny
- Jak Odróżnić Czubajkę Czerwieniejącą Od Kani
- Piaskowiec Modrzak – Ciekawy Grzyb Jadalny, Który Sinieje Na Niebiesko
- Nietypowe Grzyby Jadalne – Łuskowiec Jeleni I Grzyb O Zapachu Surowego Ciasta Mącznego – Bruzdniczek Największy
- Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach
- Immunomodulujące I Przeciwnowotworowe Właściwości Oraz Zastosowanie W Lecznictwie Niecelulozowych Β- D- Glukanów Pozyskiwanych Z Grzybów. – Praca Poglądowa
- Kanie w Panierce Bezglutenowej