Sumak


Sumak garbarski (Rhus coriaria) – należy do z rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae)

W stanie naturalnym występuje w strefie śródziemnomorskiej  i Azji Południowo-Wsodniejch, gdzie rośnie na kamienistych zboczach i w wyższych rejonach górskich. Sumak jest uprawiany w południowych Włoszech, zwłaszcza na Sycylii. W Libanie drzewo to rośnie niemal w każdym ogrodzie.

Sumak jest uprawiany w celu pozyskania kwaśnych i  lekko cierpkich owoców.

Rzymianie używali owoców sumaka zanim poznali cytryny, które nazwali sumakiem syryjskim.

Owoce – suszy się i mieli na szkarłatny puder lub moczy w wodzie i wyciska sok.

Puder sumakowy można kupić w sklepach z produktami libańskimi. Odgrywa on ważną rolę w kuchni arabskiej, gdzie ceni się go bardziej niż cytrynę.

Sok złuży do przyprawiania sałat, a puder do aromatyzowania różnych potraw, zwłaszcza z ryb.

Puder wchodzi w skład przyprawy o nazwie zatar (za`atar), wraz z prażonymi ziarnami sezamu i tymiankiem, majerankiem i oregano).

Podobny do omawianego gatunku jest sumak octowiec (Rhus typhina), który pochodzi z Ameryki Pólnocnej, w Europie uprawiany jako drzewo ozodobne.

Z Ameryki pochodzą także gatunki trujące np sumak jadowity (Toxicodendron pubescens, Rhus toxicodendron).

źródło:

  • Jan Kybal – Rośliny aromatyczne i przyprawowe
Written By
More from Ola

Kłokoczka południowa – zapomniana roślina

Kłokoczka południowa (Staphylea pinnata) – jest to krzew o białych, pachnących kwiatach,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *