Sumak

Sumak garbarski (Rhus coriaria) – należy do z rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae)

W stanie naturalnym występuje w strefie śródziemnomorskiej  i Azji Południowo-Wsodniejch, gdzie rośnie na kamienistych zboczach i w wyższych rejonach górskich. Sumak jest uprawiany w południowych Włoszech, zwłaszcza na Sycylii. W Libanie drzewo to rośnie niemal w każdym ogrodzie.

Sumak jest uprawiany w celu pozyskania kwaśnych i  lekko cierpkich owoców.

Rzymianie używali owoców sumaka zanim poznali cytryny, które nazwali sumakiem syryjskim.

Owoce – suszy się i mieli na szkarłatny puder lub moczy w wodzie i wyciska sok.

Puder sumakowy można kupić w sklepach z produktami libańskimi. Odgrywa on ważną rolę w kuchni arabskiej, gdzie ceni się go bardziej niż cytrynę.

Sok złuży do przyprawiania sałat, a puder do aromatyzowania różnych potraw, zwłaszcza z ryb.

Puder wchodzi w skład przyprawy o nazwie zatar (za`atar), wraz z prażonymi ziarnami sezamu i tymiankiem, majerankiem i oregano).

Podobny do omawianego gatunku jest sumak octowiec (Rhus typhina), który pochodzi z Ameryki Pólnocnej, w Europie uprawiany jako drzewo ozodobne.

Z Ameryki pochodzą także gatunki trujące np sumak jadowity (Toxicodendron pubescens, Rhus toxicodendron).

źródło:

  • Jan Kybal – Rośliny aromatyczne i przyprawowe
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Jadalne chwasty – czerwiec

Zaprazam Was po kolejną garść wiedzy na temat zastosowań kulinarnych dzikich roślin....
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *