Większość miodów z czasem krystalizuje ze stanu płynnego (patoki) w stan stały (krupiec).
Szybkość krystalizacji jest różna dla różnych miodów i zależy od pożytku, na jakim pszczoły zbierały nektar oraz od stopnia dojrzałości miodu.
Szybciej krystalizują miody o dużej zawartości glukozy:
- np miód rzepakowy.
Wolniej krystalizują
- miody ciemne – np spadziowy
- oraz te o dużej zawartości fruktozy – miód akacjowy.
Miód gryczany ma prawo się rozwarstwiać przy krystalizacji i w przypadku tego miodu jest to zjawisko naturalne.
Może Cię jeszcze zainteresować:
- Tajemnice Miodu Lipowego – Miód Lipowy … Spadziowy, Miód Lipowy Nektarowy I Miód „Lipowy” Selernicowy
- Miód Spadziowy Z Dębowych Gór Strandża (Манов Мед)
- Miody, wyroby różane, szafran i gojnik – czyli co można kupić w sklepie zielarskim w Bułgarii
- Lokalne wyroby z Bułgarii
- Miody Teneryfy
- Sklep Zielarski W Hiszpanii
- Co można kupić w sklepie zielarskim w Rumunii
- Co można kupić na targu warzywnym w Rumunii w Tulczy
- Zielarskie pamiątki z Rumunii
źródło:
- Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 124