Tatarak


Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) z rodziny obrazkowatych (Araceae), podobnie jak np anturium. Jest to roslina bagienna.

Surowcem jest kłącze  – Calami rhizoma, które posiada charakterystyczny, intensywny, słodki zapach oraz smak palący i gorzkawy.  Otrzymujemy z niego olejek tatarakowy, który posiada działanie:

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwłojotokowe
  • rozgrzewające np bólach stawów. nerwobólach
  • leczy stany zapalne skóry
  • stosowany jako składnik perfum i utrwalacz zapachu

Skład olejku eterycznego

  • azaron (ok 80%)
  • kalaminen
  • eugenol
  • alfa-pinen
  • kamfen

Oprócz olejku eterycznego kłącza zawierają:

  • akorynę – związek goryczowy
  • garbniki
  • śluzy
  • skrobię

Wyciąg z tataraku:

  • dodany do kąpieli powoduje przekrwienie skóry i usunięcie szkodliwych produktów przemiany materii
  • kąpiele mają działanie uspokajające
  • wzmacnia cebulki włosowe
  • zwalcza łupież
  • stosowany jako środek zapachowy
  • dodatek do wyrobu likierów (Chartreuse)
  • jako płukanka w zapaleniach jamy ustnej i gardła
  • działanie odkażające w chorobach skóry
  • do pielęgnacji włosów np w szamponie tatarakowo – łopianowym

Obecnie zastosowanie doustne tataraku nie jest zalecane, ze względu na zawartość toksycznego azaronu. Niegdyś tatarak stosowano wewnętrznie, w przypadkach:

  • zaburzeniach trawienia
  • braku łaknienia
  • niedokwaśności żółądka
  • wzdęciach
  • kolce jelitowej
  • wrzodach żołądka
  • jako środek uspokajający i nasenny
Tatarak (Acorus calamus), autor: Franz Eugen Köhler

źródła:

  • Prof. dr hab.Eliza Lamer-Zarawska Zioła i rośliny lecznicze
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Tags from the story
Written By
More from Ola

Kilka słów o rydzach i trujących zasłonakach

Rydze są uważane za najsmaczniejsze grzyby, dlatego warto je poznać. Mleczaj rydz...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *