Trzęsak pomarańczowożółty – galaretowaty grzyb na … nalewkę!

Trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica)  potocznie zwany “maśło wiedźmy”

wystepowanie:

  • w lasach liściastych i mieszanych
  • łatwiej go spotkać zimą, gdyż latem wysycha
  • rośnie na martwych gałęziach, a dokładnie pasożytuje na grzybach Pheniophora, rozkładającyh martwe drewno

wygląd:

  • pomarańczowa “galaretka” prawie bez smaku i zapachu
 

Przez niektórych uważany za niejadalny,  jednak jadany w Rosji i Chinach. Chińczycy spożywają zupę z trzęsakiem i owocami lotosu i owocami głożyny.

Co można zrobić z trzęsaka:

  • nalewkę
  • dodać do zupy (nie zmienia smaku potrawy)
 
Written By
More from Ola Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *