wanilia

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia)Orchidaceae

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia)

To jeden z niewielu gatunków storczykowatych (Orchidaceae) hodowlanych w celach użytkowych. Jest to wiecznie zielone pnącze, o cylindrycznej, wydłużonej łodydze, która może osiagać długość kiludziesieciu metrów. Pochodzi z Meksyku, Ameryki Srodkowej i Południowej.

Aztekowie uważli ją za cenna przyprawę. Indianie aromatyzowali nią kakao. W XVI w zostałą wpowadzona do Europy przez Corteza. Dawniej wanilię uważano za afodyzjak.

W ojczystym Meksyku kwiaty wanilii zapylane są przez zamieszkujące tamten rejon pszczoły. Hodowane w innych częściach świata muszą byc zapylane sztucznie przez człowieka, co znacznie powyższa koszty uprawy.

Do celów praktycznych wykorzystywane są owoce. Owocami są wąskie torebki zawierające dużą ilość nasion. Szuszenie i specjalne zabiegi powodują, że wewnątrz strąków krystalizuje wanilia. Stanowi ona przyprawę do wyrobów cukierniczych oraz aromat w perfumerii.

W 1874 opracowano produkcję sztucznej waniliny, która w ostatnich latach wyparła z rynku naturalną wanilię.

skład olejku waniliowego:

  • wanilina
  • aldehyd hydroxybenzoesowy
  • eter hydroxybenzylometylowy
  • estry kwasu cynamonowego

Może Cię również zainteresować:

Jak zrobić naturalną esencję waniliową

autor: Franz Eugen Köhler

źródła:

  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
Written By
More from Ola

Castro Urdiales – urocze nadmorskie miasteczko

Zazwyczaj mój zachwyt wzbudza przyroda, nie budynki. Tym razem zachwycam się Castro...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *