wanilia

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia)Orchidaceae

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia)

To jeden z niewielu gatunków storczykowatych (Orchidaceae) hodowlanych w celach użytkowych. Jest to wiecznie zielone pnącze, o cylindrycznej, wydłużonej łodydze, która może osiagać długość kiludziesieciu metrów. Pochodzi z Meksyku, Ameryki Srodkowej i Południowej.

Aztekowie uważli ją za cenna przyprawę. Indianie aromatyzowali nią kakao. W XVI w zostałą wpowadzona do Europy przez Corteza. Dawniej wanilię uważano za afodyzjak.

W ojczystym Meksyku kwiaty wanilii zapylane są przez zamieszkujące tamten rejon pszczoły. Hodowane w innych częściach świata muszą byc zapylane sztucznie przez człowieka, co znacznie powyższa koszty uprawy.

Do celów praktycznych wykorzystywane są owoce. Owocami są wąskie torebki zawierające dużą ilość nasion. Szuszenie i specjalne zabiegi powodują, że wewnątrz strąków krystalizuje wanilia. Stanowi ona przyprawę do wyrobów cukierniczych oraz aromat w perfumerii.

W 1874 opracowano produkcję sztucznej waniliny, która w ostatnich latach wyparła z rynku naturalną wanilię.

skład olejku waniliowego:

  • wanilina
  • aldehyd hydroxybenzoesowy
  • eter hydroxybenzylometylowy
  • estry kwasu cynamonowego

Oprócz olejku owoce zawierają:

  • kumarynę
  • heliotropinę
  • cukry
  • składniki mineralne
  • substancje żywicowe

Może Cię również zainteresować:

Jak zrobić naturalną esencję waniliową

autor: Franz Eugen Köhler

źródła:

  • materiały dostępne w Palmiarni Poznańskiej
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Kalina koralowa

Rośnie dziko w Europie i Azji Północnej i Zachodniej kora kaliny (Viburni...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *