Skąd się bierze kamfora – cynamonowiec kamforowy


Cynamonowiec kamforowy (kamforowiec lekarski, drzewo kamforowe (Cinnamomum camphora)  należy do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Występuje w Chinach, na Półwyspie Koreańskim, Japonii i wybrzeżu czarnomorskim Kaukazu. Jest to wysokie do 50 m drzewo o potężnym pniu zakończonym u nasady licznymi korzeniami skarpowymi i grubej spękanej korowinie. Wszystkie części rośliny zawierają silnie aromatyczną substancję zwaną olejkiem kamforowym.

W szczelinach pnia, głównie nocą, gdy spada temperatura, gromadzą się kryształki naturalnej kamfory. Z korzeni i drewna cynamonowca kamforowego otrzymuje się kamforę i olejek kamforowy. W procesie destylacji z parą wodną otrzymujemy olejek zawierający ponad 50% kamfory.

Kamfora z punktu widzenia chemicznego jest to dicykliczny keton terpenowy. Łatwo sublimuje przy wysokiej temp („znika jak kamfora”). Jest lotna już w temp pokojowej.

W handlu spotyka się albo wydzieloną kamforę, biały olejek kamforowy (zaw 2,5 kamfory) to znaczy pozostałość po wydzieleniu (wykrystalizowaniu kamfory).

Kamfora występuje również w innych surowcach roślinnych , zawsze w postaci izomeru optycznie czynnego(+ lub -)

Natomiast kamfora otrzymywana syntetycznie (keton terpenowy) jest otrzymywana i borneolu i pinenu (np olejku terpenowego) i jest optycznie nieczynna czyli tzw racemiczna.

Działanie i zastosowanie kamfory:

  • odkaża skórę i zapobiega powstawaniu trądziku i ułatwia jego leczenie
  • stosowana w preparatach do pielęgnacji jamy ustnej
  • posiada silny zapach
  • silnie drażni skórę i działa miejscowo znieczulająco,
  • ułatwia usuwanie toksyn z organizmu
  • kamforę stosuje się zewnętrznie, głównie jako składnik preparatów złożonych, do nacierań w bólach reumatycznych, neuralgicznych itp.
  • działa silnie pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, ośrodek oddechowy i naczynioruchowy
  • powoduje pogłębienie oddechu
  • poprawę krążenia krwi
  • powoduje pobudzenie psychiczne
  • ziała antyseptycznie i rozszerza naczynia skóry
  • stosuje się ją tylko zewnętrznie!
  • jest rozpuszczalna w olejach
  • składnik leku odkażającego w stomatologii Camphenol
  • kamforę używa się do wyrobu lakierów
  • podana domięśniowo działa ośrodkowo analeptycznie (pobudzająco)
  • dezynfekcyjne (zapobiega cholerze czerwonce i malarii)
  • repelent – dm z palącego się drewna odgania komary i moskity
  • zastosowanie w perfumerii
  • w nasiennictwie – pobudza kiełkowanie nasion
  • olejek i kamfora występują we wszystkich dalekowschodnich mieszankach antyseptycznych  i rozgrzewjaco- przeciwbólowych np przy stanach zapalnych ucha

Przeciwwskazania

– nie należy stosować na uszkodzoną skórę, błony śluzowe, do oczu, dzieci – nie należy stosować w okolicy twarzy, szczególnie wokół nosa

Działania niepożądane: niekiedy może powodować alergię kontaktową

Sposób użycia – olejek kamforowy, maść kamforowa – zewnętrznie, wcierać w bolesne miejsca

Naturalny olejek kamforowy ma działanie

  • łagodnie uspokajająco tonujące przy depresjach , ociężałości umysłowej bezsennsoci i szoku.
  • Jest diuretykiem
  • właściwości antyseptyczne powodują szrokie zastosowanie  w schorzeniach górnych dróg oddechowych (inhalacje bo duża lotność ) oraz przy infekcyjnych dolegliwościach skóry.

3 rodzaje olejku eterycznego kamforowego

  1. biały – do odświeżanie powietrza, a w produkcji farb zastępuje terpentynę
  2. czerwony – wchodzi w skład barwników
  3. niebieski – ma szczególnie silny aromat, jest często stosowany jako insektycyd, zwłaszcza przeciw białym mrówkom, zawiera alkohole seskwiterpenowe.

Gotowe preparaty z kamforą:

  • spirytus kamforowy
  • maść kamforowa
  • olej kamforowy (w oleju mineralnym)
  • Capsigel N
  • Dernilan
  • Neo-Capsiderm
  • Rub-Arom
  • Viprosal B
Cynamonowiec kamforowy kamforowiec lekarski (Cinnamomum camphora) Lauraceae
autor: Franz Eugen Köhler

źródła:

  • Karol Węglarski, Palmiarnia Poznańska” – przewodnik
Written By
More from Ola

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty, kozia broda – smaczny grzyb jadalny

Dziś po raz pierwszy odważyłam się zjeść siedzunia sosnowego (szmaciaka) oraz muchomora...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *