Wino z kwiatów czarnego bzu


 

 

Czarny bez (Sambucus nigra) już jest Wam znany, między innymi z wpisów o antocyjanach, gdzie pisałam o właściwościach ciemnych barwników zawartych m. in. w owocach czarnego bzu, a poście o galaretce podawałam przepis jak zrobić galaretkę z czarnego bzu. Dzisiaj rzecz będzie o kwiatach. Co prawda bez czarny kwitnie w maju, ale wino z kwiatów zlałam niedawno, więc dopiero teraz o nich piszę.

Kwiaty czarnego bzu tradycyjnie stosowane są jako środek napotny w przeziębieniach i lekko moczopędny. Głównymi działającymi składnikami są flawonoidy, m. in. rutozyd o działaniu uszczelniającym naczynia krwionośne.

Aby zachować wspaniałe właściwości na dłużej można zrobić z nich syrop, nalewką lub wino.

 

Wykonanie wina

  • kwiaty zbieramy na czystym terenie, z dala od drogi
  • nie myjemy, gdyż w żółtym pyłku kwiatowym znajdują się naturalne drożdże
  • rozkładamy na białym papierze aby opuściły je „mali mieszkańcy”
  • usuwamy zielone łodyżki
  • przesypujemy do garnka
  • zalewamy wrzątkiem
  • odstawiamy na około dobę
  • po tym czasie filtrujemy napar  z kwiatów i wlewamy do balona
  • dodajemy drożdże w ilości w g przepisu na opakowaniu
  • dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie
  • i czekamy…

My dodaliśmy 3 kg cukru na balon 10 litrowy – wino wyszło pyszne, ale bardzo słodkie, następnym razem  mamy w planie użyć większego balonu oraz mniejszej ilości cukru, nawet 2 razy mniejszej).

Inną sprawą jest fakt, iż wino z kwiatów czarnego bzu zawsze ma lekko mdły smak  i dlatego dobrze jest:

do kwiatów bzu dodać plasterki cytryn na etapie robienia naparu

albo już gotowe wino podawać z dodatkiem czegoś kwaśnego – np cytryny, lub połączyć później np z winem z kwaśnych owoców np pigwy.

Życzę Wam udanych eksperymentów!

Może Cię również zainteresować:

 

 

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Nadbiebrzańska wiosna 2014 – czerwiec

Zapraszam Was do obejrzenia moich wiosennych zachwytów nad biebrzańską przyrodą. Jest to...
Read More

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *