Wino z kwiatów czarnego bzu

Wino z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez (Sambucus nigra) już jest Wam znany, między innymi z wpisów o antocyjanach, gdzie pisałam o właściwościach ciemnych barwników zawartych m. in. w owocach czarnego bzu, a poście o galaretce podawałam przepis jak zrobić galaretkę z czarnego bzu. Dzisiaj rzecz będzie o kwiatach. Co prawda bez czarny kwitnie w maju, ale wino z kwiatów zlałam niedawno, więc dopiero teraz o nich piszę.

Kwiaty czarnego bzu tradycyjnie stosowane są jako środek napotny w przeziębieniach i lekko moczopędny. Głównymi działającymi składnikami są flawonoidy, m. in. rutozyd o działaniu uszczelniającym naczynia krwionośne.

Aby zachować wspaniałe właściwości na dłużej można zrobić z nich syrop, nalewką lub wino.

Wykonanie wina

  • kwiaty zbieramy na czystym terenie, z dala od drogi
  • nie myjemy, gdyż w żółtym pyłku kwiatowym znajdują się naturalne drożdże
  • rozkładamy na białym papierze aby opuściły je “mali mieszkańcy”
  • usuwamy zielone łodyżki
  • przesypujemy do garnka
  • zalewamy wrzątkiem
  • odstawiamy na około dobę
  • po tym czasie filtrujemy napar  z kwiatów i wlewamy do balona
  • dodajemy drożdże w ilości w g przepisu na opakowaniu
  • dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie
  • i czekamy…

My dodaliśmy 3 kg cukru na balon 10 litrowy – wino wyszło pyszne, ale bardzo słodkie, następnym razem  mamy w planie użyć większego balonu oraz mniejszej ilości cukru, nawet 2 razy mniejszej).

Inną sprawą jest fakt, iż wino z kwiatów czarnego bzu zawsze ma lekko mdły smak  i dlatego dobrze jest:

  • do kwiatów bzu dodać plasterki cytryn na etapie robienia naparu
  • albo już gotowe wino podawać z dodatkiem czegoś kwaśnego – np cytryny, lub połączyć później np z winem z kwaśnych owoców np pigwy.

Życzę Wam udanych eksperymentów!

Może Cię również zainteresować:

25.06.2017

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Kokornakowate

rodzina kokornakowate (Aristolochiaceae)   kopytnik pospolity (Asarum europaeum) Share on Facebook
Read More

6 komentarzy

  • Wino z moczu Posejdona… rozgrzewa, pociesza, pobudza. Zalecane na problemy z Bingo-Banga przez szamanow ujscia Amazonki.

  • Polecam drożdże zalewać wrzątkiem na pewno przeżyją.
    Może autorowi chodziło o nie płukanie bo wypłuka się wartościowy pyłek kwiatowy

  • Ostatnio starałem się zrobić takie, wyszło trochę za słodkie. Ale przy okazji robienie winiacza robiłem sok, ten wyszedł idealny. Potem z nadmiaru soku też postaram się zrobić wino. Polecam dodawanie do niego szczypty cynamonu, fajnie dodaje smaku ala grzańca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *