Czarny bez (Sambucus nigra) już jest Wam znany, między innymi z wpisów o antocyjanach, gdzie pisałam o właściwościach ciemnych barwników zawartych m. in. w owocach czarnego bzu, a poście o galaretce podawałam przepis jak zrobić galaretkę z czarnego bzu. Dzisiaj rzecz będzie o kwiatach. Co prawda bez czarny kwitnie w maju, ale wino z kwiatów zlałam niedawno, więc dopiero teraz o nich piszę.
Kwiaty czarnego bzu tradycyjnie stosowane są jako środek napotny w przeziębieniach i lekko moczopędny. Głównymi działającymi składnikami są flawonoidy, m. in. rutozyd o działaniu uszczelniającym naczynia krwionośne.
Aby zachować wspaniałe właściwości na dłużej można zrobić z nich syrop, nalewką lub wino.
Wykonanie wina
- kwiaty zbieramy na czystym terenie, z dala od drogi
- nie myjemy, gdyż w żółtym pyłku kwiatowym znajdują się naturalne drożdże
- rozkładamy na białym papierze aby opuściły je “mali mieszkańcy”
- usuwamy zielone łodyżki
- przesypujemy do garnka
- zalewamy wrzątkiem
- odstawiamy na około dobę
- po tym czasie filtrujemy napar z kwiatów i wlewamy do balona
- dodajemy drożdże w ilości w g przepisu na opakowaniu
- dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie
- i czekamy…
My dodaliśmy 3 kg cukru na balon 10 litrowy – wino wyszło pyszne, ale bardzo słodkie, następnym razem mamy w planie użyć większego balonu oraz mniejszej ilości cukru, nawet 2 razy mniejszej).
Inną sprawą jest fakt, iż wino z kwiatów czarnego bzu zawsze ma lekko mdły smak i dlatego dobrze jest:
- do kwiatów bzu dodać plasterki cytryn na etapie robienia naparu
- albo już gotowe wino podawać z dodatkiem czegoś kwaśnego – np cytryny, lub połączyć później np z winem z kwaśnych owoców np pigwy.
Życzę Wam udanych eksperymentów!
Może Cię również zainteresować:
- Czerwone Korale, Czerwone Niczym Wino – Czyli Wino Z Polnej Jarzębiny
- Jesienne Wino Z Owoców Dzikiej Róży
- Tęcza Naturalnych Nalewek I Win
25.06.2017
Zapisz
Nalewka też jest rewelacyjna.
Wino z moczu Posejdona… rozgrzewa, pociesza, pobudza. Zalecane na problemy z Bingo-Banga przez szamanow ujscia Amazonki.
Ja nastawiam z owoców gotowanych. Z surowych wyjdzie trucizna.
Tylko, że tu jest wpis o winie na kwiatach bzu czarnego, a nie na owocach 😉
Polecam drożdże zalewać wrzątkiem na pewno przeżyją.
Może autorowi chodziło o nie płukanie bo wypłuka się wartościowy pyłek kwiatowy
Ostatnio starałem się zrobić takie, wyszło trochę za słodkie. Ale przy okazji robienie winiacza robiłem sok, ten wyszedł idealny. Potem z nadmiaru soku też postaram się zrobić wino. Polecam dodawanie do niego szczypty cynamonu, fajnie dodaje smaku ala grzańca.