Winobluszcz, dzikie wino – trucizna czy lek?


Winobluszcz, dzikie wino (Parthenocissus)

  • ozdobne pnącza należące do rodziny winoroślowatych (Vitaceae)
  • krzew wijący się
  • liście dłoniastozłożóne, 5-listkowe
  • kwiaty zielone
  • owoc : czarna jagoda z niebieskim nalotem
  • w Polsce można spotkać 3 gatunki:
    • winobluszcz zaroślowy (Parthenocissus inserta)
    • winobluszcz pięciolistkowy (Parthenocissus quinquefolia)
    • winobluszcz trójklapowy (Parthenocissus tricuspidata)
  • winobluszcz jest pospolicie niesłusznie uważany za roślinę trującą
  • jest wartościową rośliną leczniczą , o której dr Henryk Różański pisze:
  • „Zarówno kora, całe pędy, jak i ziele (niezdrewniałe części) są cennym surowcem leczniczym. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i ściągająco, antyseptycznie, ochronnie na miąższ wątroby, żółciopędnie, przeciwkrwotocznie (hemostatycznie), hipotensyjnie (obniża ciśnienie krwi) i immunostymulująco. Zapobiega procesom nowotworowym, co jest uzasadnione w składzie chemicznym rośliny. Najlepiej działają wyciągi na winie, etanolu, mniej aktywne są wyciągi wodne, choć na jelita i żołądek z obrzękiem, wysiękiem, porażone bakteriami i drożdżakami polecam odwar z winobluszczu.”
  • winobluszcz to krewniak winorośli, posiada podobny skład.
  • jest wspaniałym źródłem resweratrolu – silnego związku ochronnego dla serca
  • już Indianie spożywali winobluszcz (gotowali łodygi i zjadali słodką substancję między korą i drewnem
  • inne plemiona Indian jadly owoce lub korzenie
  • w Japonii sok z winobluszczu był używany jako słodzik

źródła:

Written By
More from Ola

Dąb Fabrykant w cebulicach…

Niecodzienny widok – wiosna i błękit zapanowały w zabytkowym Parku Klepacza w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *