Winobluszcz, dzikie wino – trucizna czy lek?


Winobluszcz, dzikie wino (Parthenocissus)

  • ozdobne pnącza należące do rodziny winoroślowatych (Vitaceae)
  • krzew wijący się
  • liście dłoniastozłożóne, 5-listkowe
  • kwiaty zielone
  • owoc : czarna jagoda z niebieskim nalotem
  • w Polsce można spotkać 3 gatunki:
    • winobluszcz zaroślowy (Parthenocissus inserta)
    • winobluszcz pięciolistkowy (Parthenocissus quinquefolia)
    • winobluszcz trójklapowy (Parthenocissus tricuspidata)
  • winobluszcz jest pospolicie niesłusznie uważany za roślinę trującą
  • jest wartościową rośliną leczniczą , o której dr Henryk Różański pisze:
  • „Zarówno kora, całe pędy, jak i ziele (niezdrewniałe części) są cennym surowcem leczniczym. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i ściągająco, antyseptycznie, ochronnie na miąższ wątroby, żółciopędnie, przeciwkrwotocznie (hemostatycznie), hipotensyjnie (obniża ciśnienie krwi) i immunostymulująco. Zapobiega procesom nowotworowym, co jest uzasadnione w składzie chemicznym rośliny. Najlepiej działają wyciągi na winie, etanolu, mniej aktywne są wyciągi wodne, choć na jelita i żołądek z obrzękiem, wysiękiem, porażone bakteriami i drożdżakami polecam odwar z winobluszczu.”
  • winobluszcz to krewniak winorośli, posiada podobny skład.
  • jest wspaniałym źródłem resweratrolu – silnego związku ochronnego dla serca
  • już Indianie spożywali winobluszcz (gotowali łodygi i zjadali słodką substancję między korą i drewnem
  • inne plemiona Indian jadly owoce lub korzenie
  • w Japonii sok z winobluszczu był używany jako słodzik

źródła:

Written By
More from Ola

Zięba modra – endemit z Wysp Kanaryjskich

Zięba modra zwana także ziębą kanaryjską, jest nieco większa od naszej zięby...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *