Wrotycz pospolity – zastosowanie kosmetyczne i olejek eteryczny

Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare)

  • należy do rodziny astrowatych (Asteraceae)

Działanie:

  • przeciwdrobnoustrojowe

Zastosowanie kosmetyczne i lecznicze na skórę i włosy:

  • łupież pstry
  • nużeniec

Kwiat i ziele zawiera:

  • olejek eteryczny.
  • gorycze – tanacetyna
  • żywice
  • flawonoidy
  • karotenoidy

Skład olejku eterycznego z wrotyczu pospolitego (tansy oil):

  • β-tujon (42%)
  • keton artemizowy 10%
  • borneol
  • octan bornylu
  • alfa-pinen
  • terpinene-4-ol

Przeciwwskazania:

  • ciąża i karmienie piersią!!!
  • dzieci

Ocet wrotyczowy, napar wrotyczowy

  • wrotycz rozdrobnić
  • wrotyczu 1/3 słoika
  • na 1 litr wody – 4 łyżki cukru
  • 2/3 wody
  • Zalewamy letnią wodą przegotowaną.
  • Min 2 razy dziennie mieszać, aby nie spleśniało.
  • Mieszamy drewnianą łyżką.
  • Można zamknąć słoik, – wymieszać (wstrząsnąć), otwieramy,
  • Jak zioła opadną na dno – ocet jest zrobiony.
  • Roślina, która wytwarza fitoncydy – dłużej będzie walczyła z mikroorganizmami, które przerobią ją na ocet.. Wtedy dłużej przezroczyste, dopiero o wiele później zmętnieje. Zajmie 3-4 tyg.

Zastosowanie historyczne wrotyczu:

  • wewnętrznie przeciwko owsikom i glistom jelitowym
  • zewnętrznie przeciw wszom i świerzbowcom
  • obecnie niestosowany wewnętrznie ze względu na neurotoksyczność tujonu (szczegónie nie jest wskazane stosowanie u dzieci, u kobiet ciężarnych i karmiących)
  • wyłącznie w weterynarii
  • dawniej stosowano go jako przyprawę aromatyczną

gatunek pokrewny – spotkany na Teneryfie:

Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii.

źródła:

  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
  • Robert Tisserand, Rodney Young, Essential oil safety
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Kwiaty i owoce głogu – roślinne remedium na serce

W Polsce wystepują rodzime gatunki głogu: głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) głóg dwuszyjkowy...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *