Wrzos pospolity


Wrzos pospolity (Calluna vulgaris) z rodziny wrzosowatych (Ericaceae)

  • krzewinka, ktora zarasta duże przestrzenie tworząc wrzosowiska

skład

  • flawonole pochodne kwercetyny i mirycetyny
  • proantocyjanidyny
  • antocyjany
  • garbniki katechinowe
  • arbutyna (0,3-0,5%)
  • fenolokwasy
  • krzemionka rozpuszczalna

działanie

  • zwiększa ilość wydalanego moczu (flawonole i proantocyjanidyny)
  • działa nieznacznie rozkurczowo
  • hamuje rozwój złej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i moczowym
  • łagodzi stany zapalne
  • napar i odwar w zapaleniu miedniczek nerowych kłebuszków i pęcherza oraz kamicy nerkowej
  • wzmaga wydzielanie soku żołądkowego
  • usprawnia procesy trawienia
  • w przewlekłym nieżycie żołądka i jelit z tedencją do biegunek
  • własciwości regeneracyjne i ujędrniające skórę kapiele kosmetyczne
  • spowalnia starzenie skóry
  • pielęgnacja włosów ciemnych
  • pielęgnacja włosów skłonnych do wypadania i łatwego przetłuszczania się
  • wywar z kwiatów niegdyś był stosowany do barwienia tkanin

źródła:

  • Prof. dr hab.Eliza Lamer-Zarawska Zioła i rośłiny lecznicze
  • Jan K. Podlewski, Alicja Chwalibogowska – Podlewska Leki Wspólczesnej Terapii
Written By
More from Ola

Odmładzający krem do twarzy aroniowo – różany

W tym roku niesamowicie obrodziła aronia. Dlatego zapraszam Was do wyrzystania całego...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *