Jednym ze sposobów zachowania pięknego zapachu, koloru i wspaniałych właściwości kwiatów jest wykonanie glicerytu. Co to jest gliceryt? Jest to wyciąg glicerynowy, który możemy wykonać z naszych ulubionych kwiatów i potem dodać go do dowolnego kosmetyku.
Dlaczego robimy wyciag glicerynowy
Gliceryna bardzo dobrze ekstrahuje i konserwuje rośliny. W kosmetykach ” marketowych” często zamiast niej używany jest glikol propylenowy – substancja, która przez niektórych jest uznawana za szkodliwą.
Jak zrobic gliceryt
- Wybrane elementy roślinne – np płatki kroimy ceramicznym nożem na małe kawałeczki.
- Skrapiamy je alkoholem, aby ułatwić ekstrakcję, pozostawiamy tak na około pół godziny.
- Zalewamy je gliceryną i czekamy 2 tygodnie. Jeżeli ekstrahujemy np płatki kwiatów o intensywnych barwach warto zakwasić miksturę octem jabłkowym albo niewielką ilością kwasu cytrynowego, bo Antocyjany (ciemne barwniki płatków o niesamowitych własnościach) lepiej się rozpuszczają w środowisku kwaśnym i wtedy ładniej przejdzie nam kolor do glicerytu.
- Odsączamy i filtrujemy nasz gliceryt.
- Przelewamy do buteleczki.
Wyciągi roslinne najlepiej jest przechowywać w ciemności np w szafce.
Trwałość tak przygotowanego glicerytu wynosi około roku czasu.
Prawda, że łatwe?



Ciekawy sposób na zachowanie ulubionych kwiatowych zapachów. Tylko co dalej. 😉
Później dodajemy do własnoręcznie robionego kremu, balsamu lub szamponu:)
Nie słyszałam o tym. Co to znaczy ekstrahować?
🙂 Ekstrahować oznacza robić wyciąg:)
Ciekawy wpis, nie wiedziałam że tak można zrobić
Wow, świetnie! Naprawdę nie miałam o tym pojęcia 🙂