Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych? -gliceryty kwiatowe

Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych -gliceryty kwiatowe (1)

Co to jest gliceryt? Jest to wyciąg glicerynowy, który możemy wykonać z naszych ulubionych kwiatów i potem dodać go do dowolnego kosmetyku.

Dlaczego robimy wyciąg glicerynowy?

Gliceryna bardzo dobrze ekstrahuje i konserwuje rośliny. W kosmetykach ” marketowych” często zamiast niej używany jest glikol propylenowy – substancja, która przez niektórych jest uznawana za szkodliwą.

Jak zrobić gliceryt?

1. Wybrane elementy roślinne – np płatki kroimy ceramicznym nożem na małe kawałeczki.

2 Skrapiamy je alkoholem, aby ułatwić ekstrakcję, pozostawiamy tak na około pół godziny.

3. Zalewamy je gliceryną i czekamy 2 tygodnie. Jeżeli ekstrahujemy np płatki kwiatów o intensywnych barwach warto zakwasić miksturę octem jabłkowym albo niewielką ilością kwasu cytrynowego, bo ANTOCYJANY (ciemne barwniki płatków) lepiej się rozpuszczają w środowisku kwaśnym i wtedy ładniej przejdzie nam kolor do glicerytu.

4. Odsączamy i filtrujemy nasz gliceryt.

5. Przelewamy do buteleczki.

Wyciągi roslinne najlepiej jest przechowywać w ciemności np w szafce.

Trwałość tak przygotowanego glicerytu wynosi około roku czasu.

Prawda, że łatwe?

Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych -gliceryty kwiatowe (1)

Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych -gliceryty kwiatowe (2)

 

Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych -gliceryty kwiatowe (3)

Written By
More from Ola

Makowy zawrót głowy

Maki -czerwona kwintesencja lata… Kolor, za którym tęsknię zimą… Od niedawna maki...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *