Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych? -gliceryty kwiatowe

Jednym ze sposobów zachowania pięknego zapachu, koloru i wspaniałych właściwości kwiatów jest wykonanie glicerytu. Co to jest gliceryt? Jest to wyciąg glicerynowy, który możemy wykonać z naszych ulubionych kwiatów i potem dodać go do dowolnego kosmetyku.

Dlaczego robimy wyciag glicerynowy 

Gliceryna bardzo dobrze ekstrahuje i konserwuje rośliny. W kosmetykach ” marketowych” często zamiast niej używany jest glikol propylenowy – substancja, która przez niektórych jest uznawana za szkodliwą.

Jak zrobic gliceryt

  1.  Wybrane elementy roślinne – np płatki kroimy ceramicznym nożem na małe kawałeczki.
  2. Skrapiamy je alkoholem, aby ułatwić ekstrakcję, pozostawiamy tak na około pół godziny.
  3. Zalewamy je gliceryną i czekamy 2 tygodnie. Jeżeli ekstrahujemy np płatki kwiatów o intensywnych barwach warto zakwasić miksturę octem jabłkowym albo niewielką ilością kwasu cytrynowego, bo Antocyjany (ciemne barwniki płatków o niesamowitych własnościach) lepiej się rozpuszczają w środowisku kwaśnym i wtedy ładniej przejdzie nam kolor do glicerytu.
  4. Odsączamy i filtrujemy nasz gliceryt.
  5. Przelewamy do buteleczki.

Wyciągi roslinne najlepiej jest przechowywać w ciemności np w szafce.

Trwałość tak przygotowanego glicerytu wynosi około roku czasu.

Prawda, że łatwe?

Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych -gliceryty kwiatowe (1)
Gliceryt z piwonii (peonii)
Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych -gliceryty kwiatowe (2)
Gliceryt z piwonii (peonii)

 

Jak zachować zapach, właściwości i kolor kwiatów do celów kosmetycznych -gliceryty kwiatowe (3)
Gliceryt z piwonii (peonii)
  • 190
  •  
  • 34
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Jak zrobić krupnik, ambrosję czyli nalewkę miodową

  1/2 litra alkoholu (wykorzystałam rakiję z Rumunii) 2 laski wanilii 2 laski...
Read More

6 komentarzy

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *