Żywica drzewa Sal

Żywica sal

Damarzyk mocny (Shorea robusta)

  • drzewo pochodzi z Indii
  • liście drzewa w Indiach i Nepalu są używane jako jednorazowe talerze i podkładki pod jedzenie (zamiast plastiku i styropianu)
  • z nasion wytwarza się jadalny olej, który ze względu na duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, w pokojowej temperaturze jest stały
  • żywica znana jest jako sal dammar albo indyjski dammar
  • kryształek żywicy połozyć na rozżażonym węgielku
  • stosowana jako kadzidło w kulcie Wisznu
  • należy do rodziny  dwuskrzydłowate (Dipterocarpaceae)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Dzikie rośliny jadalne- marzec część II

Kolejna wycieczka na tropie dzikich jadalnych roślin z Katarzyną Mikulską z Miejskiej...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *