Żywica guggul


Balsamowiec indyjski, balsamowiec mirry mukul, guggul (Commiphora wightiiCommiphora muku, Balsamodendron mukul) z rodziny osoczynowatych (Burseraceae).

  • poszukiwana ze względu na gumowatą żywicę, która jest zbierana przez uszkodzenie kory rośliny
  • oleo-gumo-żywica zwana potocznie  guggul, a w w języku hebrajskim, starożytnej Grecji i łacinie znana jako bdellium
  • inne nazwy żywicy to gum guggul, indyjska mirra
  • żywica, gdy jest świeża jest lepka i ma złoty kolor, później stanowi jasnożółtą lub brązową masę o aromatycznym zapachu i gorzkim ściągającym smaku
  • roślina porasta pustynne i pół pustynne rejony Indii, Pakistanu i Bangladeszu, występuje też w północnej Afryce i centralnej Azji
  • uprawiana na szeroką skalę w Indiach i Pakistanie
  • krzak lub małe kolczaste drzewo do 3-5 meterów wysokości
  • roślina zagrożona wymarciem z powodu zbyt dużego wykorzystania na surowiec, powolnego wzrostu oraz słabego kiełkowania nasion
  •  żywica posiada zapach podobny do zapachu mirry i jest powszechnie stosowana w kadzidłach i perfumach.

Wskazania do zastosowania żywicy wg starożytnej ajurwedy:

  • artretyzm, reumatyzm
  • hemoroidy
  • wysoki poziom cholesterolu
  • nadwaga
  • choroby skóry
  • endometrioza i zespół policystycznych janików
  • rozregulowany cykl miesięczny
  • narośla i nowotwory
  • środek oczyszczający z toksyn
  • neurodegeneracja, starzenie, choroba Parkinona
  • obniżona odporność

Dla ciekawskich – skład chemiczny:

1. Skład olejku eterycznego

monoterpeny:

  • mircen, dimircen, polimircen
  • eugenol, d-limonene,  α-pinene, (±) linalool, cyneol, α-terpineol, d-α-fellandren, metylopentanon, octan bornylu (ester kwasu octowego i borneolu),  (±)geraniol

seskwiterpeny: kadinen

2. Skład żywicy:

diterpeny:

  • α-kamphoren,
  • cembrene-A,
  • cembren
  • mukulol (allylcembrol),
  • inne cembrenoidy
triterpeny:
  • triterpeny typu  polipodanu: myrrhanol A, B i C
  • myrrhanon A, myrrhanone B 
sterole:
  • guggulosteron, guggulosterol, β-sitosterol
  • sterole z żywicy guggul obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie
flawonoidy:
  • wyodrębniono nowy przeciwgrzybiczy flawon nazwany muskanon
  • muskanone jest aktywny przeciwko Candida albicans
  • naryngenina
  • kwercetyna i jej pochodne

inne składniki:

  • guggultetrole
  • lignany: guggulligan typu 1 i 2
  • w owocach i liściach wysokie stężenia kwasu chinowego i mio-inozytolu
  • cukry i aminokwasy

źródła:

Written By
More from Ola

Co rośnie w kwietniu w Gdańsku

To co zauważyłam od razu to fakt, że w Gdańsku wiosna przyszła...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *